KAUNO RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBA
10 POSĖDIS
SPRENDIMAS
DĖL KAUNO RAJONO SAVIVALDYBĖS MOKYKLŲ VALGYKLŲ NUOMOS IR MOKINIŲ MAITINIMO KONKURSŲ ORGANIZAVIMO TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO
2005 m. rugsėjo 22 d. Nr. TS-207
Kaunas
Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo (Žin., 1994, Nr. 55-1049, 2000, Nr. 91-2832) 17 straipsnio 26 dalimi, Lietuvos higienos norma HN 21:2005 „Bendrojo lavinimo mokykla. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“, patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. birželio 9 d. įsakymu Nr. V-476 (Žin., 2005, Nr. 76-2770), Lietuvos higienos norma HN 15:2001 „Maisto higiena“, patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2001 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. 684 (Žin., 2002, Nr. 9-324) Kauno rajono savivaldybės taryba n u s p r e n d ž i a:
1. Patvirtinti Kauno rajono mokyklų valgyklų nuomos ir mokinių maitinimo konkursų organizavimo taisykles (pridedama).
PATVIRTINTA
Kauno rajono savivaldybės tarybos
2005 m. rugsėjo 22 d. sprendimu Nr. TS-207
KAUNO RAJONO SAVIVALDYBĖS MOKYKLŲ VALGYKLŲ NUOMOS IR
MOKINIŲ MAITINIMO KONKURSŲ ORGANIZAVIMO TAISYKLĖS
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Šios taisyklės reglamentuoja Kauno rajono savivaldybės mokyklų valgyklų nuomos ir mokinių maitinimo konkursų organizavimo sąlygas, jų vykdymo tvarką, pagrindinius nuomos sutarties sudarymo reikalavimus, nuomos sutarties sąlygas ir nuomos konkurso komisijos sudarymą bei jos funkcijas.
2. Pagrindinės šių taisyklių sąvokos:
2.1. Investicijos – išlaidos ilgalaikiam materialiajam turtui įsigyti, sukurti ir esamam ilgalaikiam materialiajam turtui atnaujinti.
2.2. Numatomas prekybinis antkainis – prekybinis antkainis (procentais), pridedamas prie žaliavų savikainos patiekalo galutinei kainai nustatyti. Žaliavų savikaina negali būti aukštesnė nei vidutinės rinkos kainos.
2.3. Technologinė įranga – šaldymo įranga (šaldytuvai ir šaldikliai); kaitinimo įranga (viryklės, keptuvės, krosnys, katilai); indų plovimo įranga (indaplovės), maisto tiekimo įranga (maisto atleidimo įranga, marmitai, šaldomi prekystaliai); mechaninė įranga (daržovių pjaustyklės, plaktuvai, maišytuvai, svarstyklės ir kiti); gamybiniai stalai ir stelažai; įvairi papildoma įranga (kavos ruošimo aparatai ir kiti). Skaičiuojama likutinė vertė.
3. Išnuomojant Kauno rajono savivaldybės mokyklos valgyklą, mokyklos vadovas raštiškai kreipiasi į Kauno rajono savivaldybės merą prašydamas leisti organizuoti konkursą.
4. Kauno rajono savivaldybės mero patenkintas prašymas leisti organizuoti konkursą grąžinamas mokyklos vadovui šio konkurso organizavimui ir vykdymui.
II. KOMISIJA IR JOS FUNKCIJOS
6. Komisija yra laikino pobūdžio, sudaroma savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu. Komisijos pirmininku skiriamas mokyklos, kurioje rengiamasi nuomoti valgyklą, vadovas. Komisijos nariais skiriami: šios mokyklos tarybos pirmininkas, Savivaldybės administracijos Ekonomikos skyriaus atstovas, Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus atstovas, Teisės skyriaus atstovas, Savivaldybės ilgalaikio materialiojo turto nuomos nuolatinės komisijos atstovas, Savivaldybės tarybos atstovas.
7. Komisijos narys neturi teisės balsuoti, jei jis su konkurse dalyvaujančių įmonių savininkais, vadovais yra susijęs šeimos ar giminystės ryšiais arba yra veikiamas kitų sąlygų, galinčių turėti įtakos jo nešališkumui.
8. Komisija, organizuodama ir vykdydama konkursą, atlieka šias funkcijas:
9. Komisija nuo jos sudarymo dienos gauna įgaliojimus šių taisyklių 8 punkte nurodytoms funkcijoms atlikti.
10. Komisijos sprendimai priimami balsų dauguma. Balsams pasiskirsčius po lygiai, lemiamą balsą turi komisijos pirmininkas. Komisijos sprendimai įforminami protokolu, kurį pasirašo visi posėdyje dalyvavę komisijos nariai. Posėdis yra teisėtas, jei jame dalyvauja ne mažiau kaip 2/3 komisijos narių.
III. KONKURSŲ ORGANIZAVIMAS IR VYKDYMAS
12. Konkursas skelbiamas ne mažiau kaip viename vietiniame Kauno rajono laikraštyje. Konkurso skelbime nurodoma:
12.1. pasiūlymų pateikimo terminas (data ir valanda), kuris negali būti trumpesnis nei 14 kalendorinių dienų nuo kvietimo dalyvauti konkurse pateikimo;
13. Įmonės, norinčios dalyvauti konkurse, atstovai (toliau vadinama – konkurso dalyviai) pateikia užklijuotą voką skelbime nurodytu adresu. Ant voko turi būti užrašyta „Valgyklos nuomos konkursui“. Voke turi būti pateikta:
13.2. dokumentai, įrodantys įmonės atitikimą keliamiems kvalifikaciniams reikalavimams:
13.2.2. įmonių registrą tvarkančios įstaigos pažymą (originalą ar kopiją), patvirtinančią, kad įmonė nėra bankrutavusi, bankrutuojanti, likviduojama ar laikinai sustabdžiusi veiklą;
13.2.3. įmonės nuostatų (įstatų), kurie patvirtintų, kad jos vykdoma veikla yra susijusi su viešuoju maitinimu, kopiją;
13.2.4. Valstybinio socialinio draudimo fondo pažymą, kad įmonė yra įvykdžiusi įsipareigojimus, susijusius su socialinio draudimo įmokų mokėjimu (originalą ar kopiją);
13.2.5. leidimo – higienos paso verstis ūkine-komercine veikla – teikti viešojo maitinimo paslaugą kopiją;
13.2.6. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pažymos dėl maisto tvarkymo įmonėje patvirtinimo kopiją bei šios tarnybos pažymą, kad įmonėje įdiegta savikontrolės sistema, privaloma pagal Lietuvos higienos normą HN 15:2003 „Maisto higiena“;
13.2.7. transporto, kuriuo planuojama tiekti karštus mokinių pietus į valgyklų neturinčias mokyklas higieninių pasų-leidimų kopijas;
13.2.8. dokumentų, įrodančių įmonės darbuotojų kvalifikaciją, kopijas, taip pat dokumentų, įrodančių, kad darbuotojai dirbantys su maistu yra pasitikrinę sveikatą Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka bei išklausę sveikatos žinių ir pirmos pagalbos kursus, kopijas;
13.2.10. perspektyvinį iš biudžeto maitinamų mokinių pietų 10 dienų valgiaraštį, kuriame turi būti nurodyta: patiekalų pavadinimai, tikslios išeigos, kainos (atsižvelgiant į nemokamų mokinių kompleksiniams pietums skiriamą sumą), maistinė ir energetinė kiekvienų mokinių pietų vertė;
14. Naujai įsteigtos įmonės kartu su pasiūlymu privalo pateikti 16.2 papunktyje nurodytus dokumentus, išskyrus 13.2.5, 13.2.6, ir 13.2.7 papunkčius.
15. Pateikiamos dokumentų kopijos turi būti patvirtintos įmonės antspaudu ir vadovo ar jo įgalioto atstovo parašu.
16. Jeigu pasiūlymas gaunamas po nurodyto termino, neatplėštas vokas su pasiūlymu grąžinamas jį pateikusiai įmonei.
17. Komisijos posėdis konkurso laimėtojui nustatyti turi įvykti ne vėliau kaip per 3 darbo dienas nuo pasiūlymų pateikimo termino pabaigos.
19. Komisija turi teisę atmesti pasiūlymus, jeigu konkurso dalyviai per komisijos nustatytą terminą nepaaiškina ir nepatikslina savo pasiūlymų.
20. Komisija pasiūlymus vertina remdamasi šiais kriterijais:
20.1. numatomu prekybiniu antkainiu, kuris iš biudžeto maitinamų mokinių pietums negali būti didesnis nei 25 proc., kitiems patiekalams ir prekėms neribojamas;
20.2. siūloma investicija nuomos laikotarpiui, kurios dydis negali būti mažesnis už pagal Aplinkos ir Finansų ministrų bendru įsakymu patvirtintą Nuompinigių už valstybės ilgalaikio materialiojo turto nuomą skaičiavimo tvarką apskaičiuotą nuomos mokestį;
20.3. savos technologinės įrangos (eksploatuojamos ne daugiau kaip 5 metai) naudojimu mokinių maitinimui;
20.4. įdarbinimu mokyklos virtuvės darbuotojų, kurie dirbo iki valgyklos nuomos konkurso (šis kriterijus taikomas pirmą kartą nuomojant valgyklas) arba kokybišku sutartinių įsipareigojimų vykdymu (vertinama tuo atveju, kai iki nuomos konkurso mokyklos valgyklą nuomojusi įmonė pateikia teigiamus rašytinius atsiliepimus apie savo veiklą iš Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, mokyklos, kurioje nuomojama valgykla, tarybos ir Kauno rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus).
21. Kiekvienam kriterijui suteikiama vertė pagal 2 priedą sudaro:
22. Jeigu pateiktame pasiūlyme numatomas prekybinis antkainis yra labai mažas, komisija privalo pareikalauti konkurso dalyvio pagrįsti numatomą prekybinį antkainį, o jeigu konkurso dalyvis nepateikia tinkamų numatomo prekybinio antkainio pagrįstumo įrodymų, - pasiūlymą atmesti. Labai mažas numatomas prekybinis antkainis – tai pasiūlytas numatomas prekybinis antkainis, kuris daugiau kaip 15 procentų yra mažesnis už visų konkurso dalyvių, kurių pasiūlymai neatmesti dėl kitų priežasčių, pasiūlytų numatomų prekybinių antkainių aritmetinį vidurkį.
23. Įvertinus pateiktus pasiūlymus yra nustatoma preliminari pasiūlymų eilė (išskyrus atvejį, kai pasiūlymą pateikė tik viena įmonė). Preliminari pasiūlymų eilė nustatoma pasiūlymų vertės mažėjimo tvarka. Tai atvejais, kai pasiūlymai vertinami vienodai, į eilę pirmesniu įrašomas tas konkurso dalyvis, kuris anksčiau įregistravo voką su pasiūlymu.
25. Konkurso dalyviai apie laimėjusį konkurso dalyvį informuojami raštu per 3 darbo dienas nuo protokolo pasirašymo dienos. Konkurso laimėtojas kviečiamas atvykti pasirašyti nuomos sutartį.
26.Tuo atveju, kai konkurso laimėtojas atsisako atvykti sudaryti nuomos sutartį arba nepateikia iki sutarties pasirašymo visų numatytų dokumentų, konkurso laimėtoju laikomas antras daugiausiai balų surinkęs konkurso dalyvis, arba konkursas laikomas neįvykusiu.
27. Kai nustatyta tvarka gaunamas tik vienas pasiūlymas, pasiūlymą pateikęs konkurso dalyvis laikomas konkurso laimėtoju, jei jis atitinka įmonėms nustatytus keliamus kvalifikacinius reikalavimus. Priešingu atveju, konkursas laikomas neįvykusiu.
IV. VALGYKLŲ NUOMOS SUTARTIES SĄLYGOS
29. Valgyklų nuomininkai privalo:
29.1. pagal patalpų perdavimo-priėmimo aktą priimti suteikiamas patalpas, įrengimus, baldus, juos saugoti, eksploatuoti laikantis darbų saugos, gamybinės sanitarijos, darbo higienos ir priešgaisrinės saugos taisyklių;
29.4. užtikrinti kokybišką patiekalų gaminimą, produktų ir žaliavų tinkamą sandėliavimą, atsakyti už produktų kokybę. Maisto gaminimas turi būti organizuojamas vadovaujantis Lietuvos Respublikos įstatymais, Higienos normomis ir kitais norminiais teisės aktais, nustatančiais maisto tvarkymą, saugą ir kokybę;
29.5. mokinius maitinti tiek kartų per dieną, kiek tai bus reikalinga. Užtikrinti greitą aptarnavimą;
29.6. aprūpinti valgyklą maitinimui reikalingais stalo įrankiais, indais, inventoriumi, virtuvės darbuotojus specialiaisiais drabužiais, plovimo ir dezinfekuojančiomis priemonėmis;
30. Patiekalų ar iš biudžeto maitinamų mokinių pietų kainos neturi viršyti Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo, Švietimo ir mokslo ministerijos ir Kauno rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus nustatytų kainų mokinių nemokamam maitinimui.
31. Patiekalų asortimentas turi būti sudarytas, atsižvelgiant į rekomenduojamas maistinių medžiagų ir energijos normas pagal amžiaus grupes.
32. Valgyklos patalpose galima prekiauti tik mokinių mitybai nedraudžiamais patiekalais ir produktais.
33. Valgyklos nuomininkas už nuomojamas patalpas investuoja nuomos sutartyje numatytą piniginių lėšų sumą mokyklai, kuri yra neatlyginama.
34. Už komunalines paslaugas atsiskaitoma tokia tvarka:
34.1. mokyklos vadovo įsakymu sudaryta komisija, kurioje dalyvauja ir Kauno rajono savivaldybės administracijos atstovai, nustato komunalinių paslaugų (elektros, šalto ir karšto vandens) suvartojimo limitus. Apskaitos prietaisų įrengimą ir išlaidas už komunalines paslaugas kompensuoja mokykla savo lėšomis.
V. PAGRINDINIAI NUOMOS SUTARTIES SUDARYMO REIKALAVIMAI
VI. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
38. Šios taisyklės taikomos valgyklų nuomos konkursų ir iš jų kylantiems nuomos santykiams, atsiradusiems taisyklėms įsigaliojus.