VALSTYBINĖS GYVULIŲ VEISLININKYSTĖS PRIEŽIŪROS
TARNYBOS PRIE ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJOS VIRŠININKAS
ĮSAKYMAS
DĖL VALSTYBINĖS GYVULIŲ VEISLININKYSTĖS PRIEŽIŪROS TARNYBOS PRIE ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJOS VIRŠININKO 2006 M. GRUODŽIO 15 D. ĮSAKYMO NR. 1A-23 „DĖL OŽKŲ VERTINIMO TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2018 m. gegužės 22d. Nr. 1A-48
Vilnius
P a k e i č i u Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko 2006 m. gruodžio 15 d. įsakymą Nr. 1A-23 „Dėl Ožkų vertinimo taisyklių patvirtinimo“ ir jį išdėstau nauja redakcija:
„VALSTYBINĖS GYVULIŲ VEISLININKYSTĖS PRIEŽIŪROS TARNYBOS PRIE ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJOS VIRŠININKAS
ĮSAKYMAS
DĖL PIENINIŲ VEISLIŲ OŽKŲ VERTINIMO TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO
Vadovaudamasis Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos nuostatų, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. gegužės 11 d. įsakymu Nr. 3D-228 „Dėl Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos nuostatų ir administracijos struktūros patvirtinimo“, 5.13 papunkčiu:
PATVIRTINTA
Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos
prie Žemės ūkio ministerijos viršininko
2006 m. gruodžio 15 d. įsakymu Nr. 1A-23
(Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros
tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko
2018 m. gegužės 22 d. įsakymo Nr. 1A-48 redakcija)
PIENINIŲ VEISLIŲ Ožkų vertinimo taisyklės
I. bendrosios nuostatos
1. Pieninių veislių ožkų vertinimo taisyklės (toliau – Taisyklės) nustato pieninių veislių ožkų prieauglio, ožkų ir ožių vertinimo tvarką.
2. Šiose Taisyklėse vartojamos sąvokos:
2.4. Ožkų veislinių savybių vertinimas – tai ožkų vertinimas pagal produktyvumo požymius, išsivystymą, konstituciją ir eksterjerą, reprodukcines savybes ar palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes.
2.5. Ožkų veislininkystės apskaita – duomenų apie ožkų kilmę, vystymąsi, fiziologinę būklę, reprodukcinius ir produktyvumo požymius, konstitucijos ir eksterjero vertinimą rinkimas, apdorojimas ir saugojimas.
3. Ožkų prieauglio, ožkų ir ožių vertinimą atlieka pripažintos ožkų veislininkystės institucijos darbuotojas arba jos įgaliota trečioji šalis.
4. Atskiri požymiai vertinami balais, kurie pagal šiose Taisyklės nurodytas formules naudojami apskaičiuoti ožkų prieauglio, ožkos arba ožio įvertinimą balais.
II. OŽKŲ PRIEAUGLIO VERTINIMO REIKALAVIMAI
6. Ožkų prieauglis, turintis įgimtų defektų, esantis silpnas, ligotas, netaisyklingo eksterjero nevertinamas ir tolimesniam veisimui nenaudojamas.
7. Ožkų prieauglis vertinamas pagal balų vidurkį:
8. Balas už masę nustatomas sveriant ožkų prieauglį 60, 120 arba 180 dienų amžiaus (leidžiama 7 dienų paklaida), atsižvelgiant į šių Taisyklių 9 punkte numatytus kriterijus. Svėrimus atlieka šių Taisyklių 3 punkte nurodyti asmenys, ožkų prieauglio laikytojai arba jų įgalioti asmenys.
9. Ožkų prieauglio vertinimo pagal masę kriterijai:
Amžiaus grupė |
Masė, kg |
|||||
5 balai |
4 balai
|
3 balai
|
2 balai |
1 balas |
0 balų |
|
60 d. amžiaus prieauglis |
17 ir daugiau |
nuo 14 iki 17 |
nuo 12 iki 14 |
nuo 11 iki 12 |
nuo 10 iki 11 |
iki 10 |
120 d. amžiaus prieauglis |
25 ir daugiau |
nuo 21 iki 25 |
nuo 19 iki 21 |
nuo 18 iki 19 |
nuo 17 iki 18 |
iki 17 |
180 d. amžiaus ožiukai |
32 ir daugiau |
nuo 27 iki 32 |
nuo 25 iki 27 |
nuo 24 iki 25 |
nuo 23 iki 24 |
iki 23 |
180 d. amžiaus ožkelės |
28 ir daugiau |
nuo 24 iki 28 |
nuo 22 iki 24 |
nuo 21 iki 22 |
nuo 20 iki 21 |
iki 20 |
10. Sveriant turi būti registruojami šie duomenys: ožkos prieauglio individualus numeris, gimimo data, lytis, veislė, svėrimo data, amžius dienomis svėrimo dieną, masė kg., svėrimą atlikusio asmens vardas, pavardė.
11. Šių Taisyklių 10 punkte nurodyti duomenys registruojami popierine arba elektronine forma ir ožkų prieauglio laikytojo saugomi ne mažiau kaip 5 metus. Ožkų prieauglio apskaitos žurnalo pavyzdinė forma pateikiama šių Taisyklių 1 priede.
12. Motinos įvertinimo balas nustatomas iš motinos kilmės dokumentų. Nesant motinos įvertinimo, šių Taisyklių III skyriuje nustatyta tvarka nustatoma kokiai klasei ji priklauso. Atsižvelgiant į motinos įvertinimo rezultatus, ožkų prieauglio vertinime 5 balai skiriami jei motina priskirta elito klasei, 4 balai jei I ir 3 balai jei II klasei, 0 balų skiriama jei duomenų apie motiną nėra arba buvo išbrokuota.
13. Tėvo įvertinimo balas nustatomas iš tėvo kilmės dokumentų. Nesant tėvo įvertinimo, šių Taisyklių IV skyriuje nustatyta tvarka nustatoma kokiai klasei jis priklauso. Atsižvelgiant į tėvo įvertinimo rezultatus, ožkų prieauglio vertinime 5 balai skiriami jei tėvas priskirtas elito klasei, 4 balai jei I ir 0 balų skiriama jei tėvas priskirtas II klasei, duomenų apie tėvą nėra arba buvo išbrokuotas.
14. Ožkų prieauglio balų vidurkis apskaičiuojamas pagal formulę:
OPB=(M+Mį+Tį)/3, kur:
OPB – ožkų prieauglio įvertinimo balas;
M – balas už masę;
Mį – balas už motinos įvertinimą;
Tį – balas už tėvo įvertinimą;
3 – vertinime dalyvaujančių požymių skaičius.
15. Turi būti registruojami šie ožkų prieauglio įvertinimo rezultatai: motinos individualus numeris, įvertinimo balas ir klasė, tėvo individualus numeris, įvertinimo balas ir klasė, ožkų prieauglio įvertinimo balas ir klasė, įvertinimo data, įvertinimą atlikusio asmens vardas, pavardė.
III. VEISLINIŲ OŽKŲ VERTINIMO REIKALAVIMAI
18. Ožkos vertinamos po pirmos užbaigtos laktacijos pagal:
19. Balai skiriami pagal atskirų vertinamų požymių ožkų vertinimo kriterijus, pateiktus šių Taisyklių 2 priede. Melžiamos ožkos įvertinimas gali būti tikslinimas po kiekvienos užbaigtos laktacijos.
20. Ožkos įvertinimo balas apskaičiuojamas pagal formulę:
MOB=0,3*P+0,175*(M+T+E+V), kur:
MOB – melžiamos veislinės ožkos įvertinimo balas;
P – balas už pieno riebalų kiekį per aukščiausią laktaciją;
T – balas už tešmens išsivystymą;
E – balas už eksterjerą;
M – balas už masę;
V – balas už vislumą (vidutiniškai per apsiožkavimą atvestą prieauglį);
0,3 ir 0,175 – koeficientai.
21. Pieno riebalų kiekis balui už pieno riebalų kiekį per aukščiausią laktaciją imami tik tie duomenys, kurie yra gauti vadovaujantis Pieninių gyvulių produktyvumo kontrolės organizavimo taisyklėmis, patvirtintomis Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2009 m. gruodžio 7 d. įsakymu Nr. 3D-934 „Dėl Pieninių gyvulių produktyvumo kontrolės organizavimo taisyklių patvirtinimo“ (toliau – Pieninių gyvulių produktyvumo kontrolės organizavimo taisyklės).
23. Atlikus vertinimą surašomas vertinimo protokolas pridedant ožkos vertinimo kortelę, kurios pavyzdinė forma nurodyta šių Taisyklių 3 priede. Protokolas surašomas 2 egzemplioriais. Vienas paliekamas ožkos laikytojui, kitas perduodamas pripažintai ožkų veislininkystės institucijai. Vertinimo protokolai saugomi ne trumpiau kaip 5 metus.
IV. VEISLINIŲ OŽIŲ VERTINIMO REIKALAVIMAI
26. Ožiai vertinami pagal balų vidurkį už:
27. Balai už masę ir eksterjerą skiriami pagal ožių vertinimo kriterijus, pateiktus šių Taisyklių 4 priede.
28. Motinos įvertinimo balas nustatomas iš motinos kilmės dokumentų. Nesant motinos įvertinimo, šių Taisyklių III skyriuje nustatyta tvarka nustatoma kokiai klasei ji priklauso. Atsižvelgiant į motinos įvertinimo rezultatus ožio vertinime 5 balai skiriami jei motina priskirta elito klasei, 4 balai jei I ir 3 balai jei II klasei, 0 balų skiriama jei duomenų apie motiną nėra arba buvo išbrokuota.
29. Tėvo motinos įvertinimo balas nustatomas iš tėvo motinos kilmės dokumentų. Nesant tėvo motinos įvertinimo, šių Taisyklių II skyriuje nustatyta tvarka nustatoma kokiai klasei ji priklauso. Atsižvelgiant į tėvo motinos įvertinimo rezultatus ožio vertinime 5 balai skiriami jei tėvo motina priskirta elito klasei, 4 balai jei I ir 3 balai jei II klasei, 0 balų skiriama jei duomenų apie tėvo motiną nėra arba buvo išbrokuota.
VOB = (M + E + Mį + TMį) / 4, kur:
VOB –ožio įvertinimo balas;
M – balai už masę;
E – balai už eksterjerą;
Mį – ožio motinos įvertinimo balas;
TMį – ožio tėvo motinos įvertinimo balas;
4 – įvertintų požymių skaičius.
31. Pieno riebalų kiekis balui už pieno riebalų kiekį per aukščiausią laktaciją imami tik tie, kurie yra gauti vadovaujantis Pieninių gyvulių produktyvumo kontrolės organizavimo taisyklėmis.
34. Atlikus vertinimą surašomas vertinimo protokolas pridedant ožio vertinimo kortelę, kurios pavyzdinė forma nurodyta šių Taisyklių 5 priede. Protokolas surašomas 2 egzemplioriais. Vienas paliekamas ožio laikytojui, kitas perduodamas pripažintai ožkų veislininkystės institucijai. Vertinimo protokolai saugomi ne trumpiau nei 5 metus.
Pieninių veislių ožkų vertinimo taisyklių
1 priedas
(pavyzdinė forma)
OŽKŲ PRIEAUGLIO APSKAITOS ŽURNALAS
Eil. Nr. |
Ind. Nr. |
Gimimo data |
Lytis |
Veislė |
Svėrimo data |
Amžius dienomis svėrimo dieną |
Masė kg. |
Svėrimą atlikusio asmens vardas, pavardė |
Kilmė |
Įvertinimo balas |
Paskirtis |
||||||
Motina |
Tėvas |
||||||||||||||||
Ind. Nr. |
Įvertinimo balas |
Klasė |
Ind. Nr. |
Įvertinimo balas |
Klasė |
||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_________________
Pieninių veislių ožkų vertinimo taisyklių
2 priedas
OŽKŲ VERTINIMO KRITERIJAI
Pieno riebalų, kg (P) |
Masė, kg (M) |
Tešmuo (T) |
Eksterjeras (E) |
Vidutinis vislumas (V) |
Balai |
||
I laktacijos ožkos |
II laktacijos ir vyresnės |
I laktacijos ožkos |
II laktacijos ir vyresnės |
|
|
|
|
20 ir daugiau |
24 ir daugiau |
50 ir daugiau |
59 ir daugiau |
Didelis, taisyklingas, apvalios ar kriaušės formos, ilgais speniais |
Nedidelė galva; ilgas kaklas ir liemuo; plati ir gili krūtinė; didelis pilvas; ilga, tiesi, plati nugara; tvirtas taisyklingas kojų pastatymas |
Atveda 2 ir daugiau, sveikų išsivysčiusių, gyvybingų palikuonių
|
5 |
nuo 17 iki 20 |
nuo 23 iki24 |
nuo 45 iki50 |
nuo 54 iki59 |
Vidutinio didumo, apvalios ar kriaušės formos, ilgais speniais |
Vidutinio ilgumo kaklas ir liemuo; truputį nuleistas kryžius ir tvirtos kojos |
Atveda 1 sveiką, išsivysčiusį, gyvybingą palikuonį
|
4 |
nuo 14 iki 17 |
nuo 17 iki23 |
nuo 40 iki45 |
nuo 49 iki54 |
Nedidelis, netaisyklingas, nukaręs su skirtingo dydžio pusėmis |
Nepakankamas išsivystymas; siaura krūtinė ar strėnos; įlinkusi nugara; trumpas kaklas ar liemuo; minkštos čiurnos |
Atveda 2 silpnus, neišsivysčiusius, negyvybingus palikuonius
|
3 |
iki 14 |
iki 17 |
iki 40 |
iki 49 |
Nedidelis, netaisyklingas, nukaręs su skirtingo dydžio pusėmis, mažais speniais |
Nepakankamas išsivystymas; siaura krūtinė ir strėnos; įlinkusi nugara; trumpas kaklas ir liemuo; minkštos čiurnos |
Atveda 1 silpną, neišsivysčiusį, negyvybingą palikuonį
|
2 |
Pieninių veislių ožkų vertinimo taisyklių
3 priedas
(pavyzdinė forma)
OŽKOS VERTINIMO KORTELĖ
I. Duomenys apie kilmę:
Gyvulio Nr. |
KK Nr. |
Gimimo data |
Gimimo vieta |
|||||||||||||
Vardas |
Spalva |
|||||||||||||||
Veislė |
Savininkas |
|||||||||||||||
Motina (M) |
Laktacija |
Melžimo dienų skaičius |
Per 305 d. laktaciją |
Tėvas (T) |
||||||||||||
Pieno |
Riebalai |
Baltymai |
||||||||||||||
Nr. |
Metai |
kg |
% |
kg |
% |
kg |
||||||||||
KK Nr.:
|
|
1 |
|
|
|
|
|
|
|
KK Nr. |
||||||
Nr |
|
2 |
|
|
|
|
|
|
|
Nr. |
||||||
Gimimo data |
|
3 |
|
|
|
|
|
|
|
Gimimo data |
||||||
Gimimo vieta |
|
4 |
|
|
|
|
|
|
|
Gimimo vieta |
||||||
Veislė |
|
5 |
|
|
|
|
|
|
|
Veislė |
||||||
Svoris |
|
6 |
|
|
|
|
|
|
|
Linija |
||||||
Eksterjeras (balai) |
|
7 |
|
|
|
|
|
|
|
Įvertinimo balas
Klasė |
||||||
Vidutinis vislumas |
|
Aukšč. |
|
|
|
|
|
|
|
|||||||
Vid. |
|
|
|
|
|
|
|
|||||||||
Įvertinimo balas. |
Klasė
|
|||||||||||||||
MM |
MT |
TM |
TT |
|||||||||||||
KK Nr. |
KK Nr. |
KK Nr. |
KK Nr. |
|||||||||||||
Nr. |
Nr. |
Nr. |
Nr. |
|||||||||||||
Veislė |
Veislė |
Veislė |
Veislė |
|||||||||||||
Produktyvumas per aukščiausią laktaciją |
Pieno kg |
|
Produktyvumas per aukščiausią laktaciją |
Pieno....... kg |
|
|||||||||||
Pieno riebalų kg |
Pieno riebalų................. kg |
|
||||||||||||||
Įvertinimo balas |
Klasė |
Įvertinimo balas |
|
Įvertinimo balas. |
Klasė |
Įvertinimo balas. |
Klasė |
|||||||||
MMM |
MMT |
MTM |
MTT |
TMM |
TMT |
TTM |
TTT |
|||||||||
KK Nr. |
KK Nr. |
KK Nr. |
KK Nr. |
KK Nr. |
KK Nr. |
KK Nr. |
KK Nr. |
|||||||||
Nr. |
Nr. |
Nr. |
Nr. |
Nr. |
Nr. |
Nr. |
Nr. |
|||||||||
Veislė |
Veislė |
Veislė |
Veislė |
Veislė |
Veislė |
Veislė |
Veislė |
|||||||||
II. Produktyvumo, vislumo ir eksterjero duomenys:
Produktyvumas per 305 d. laktaciją |
Vaisos rodikliai |
||||||||
Laktac. Nr. |
Melžimo dienų skaičius |
Pieno |
Riebalų |
Baltymų |
Ožkiavimosi data |
Atvesta prieauglio, vnt. |
|||
kg |
% |
kg |
% |
kg |
iš viso |
gyvų |
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Produktyvumas per metus |
Įvertinimo data |
|
|||||||
Metai |
Melžimo dienų skaičius |
Pieno |
Riebalų |
Baltymų |
Laktacijos Nr. |
|
|||
kg |
% |
kg |
% |
kg |
Pieno riebalų, kg |
|
|||
|
|
|
|
|
|
|
Tešmuo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Eksterjeras |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Masė, kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vislumas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Iš viso balų |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Balų vidurkis |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Klasė |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PASTABOS |
_________________
Pieninių veislių ožkų vertinimo taisyklių
4 priedas
OŽIŲ VERTINIMO KRITERIJAI
Masė, kg |
Eksterjeras |
Balai |
Nuo 74 |
Taisyklingas kūno sudėjimas; ilgas kaklas ir liemuo; plati gili krūtinė; lygi nugara; gerai išsivystę lytiniai organai
|
5 |
Nuo 72 iki 74 |
Taisyklingas kūno sudėjimas, 1 nežymus eksterjero trūkumas
|
4 |
Nuo 70 iki 72 |
Taisyklingas kūno sudėjimas, 2 nežymūs eksterjero trūkumai
|
3 |
Nuo 68 iki 70 |
Taisyklingas kūno sudėjimas, 3 ir daugiau nežymių eksterjero trūkumų
|
2 |
Nuo 65 iki 68 |
Netaisyklingas kūno sudėjimas |
1 |
mažiau kaip 65 |
Ryškūs eksterjero trūkumai |
0 |
Pieninių veislių ožkų vertinimo taisyklių
5 priedas
(pavyzdinė forma)
OŽIO VERTINIMO KORTELĖ
I. Duomenys apie kilmę:
Gyvulio Nr. |
KK Nr. |
Gimimo data |
Gimimo vieta |
|||||||||||||||||
Vardas |
Spalva |
|||||||||||||||||||
Veislė |
Savininkas |
|||||||||||||||||||
Motina (M) |
Laktacija |
Melžimo dienų skaičius |
Per 305 d. laktaciją |
Tėvas (T) |
||||||||||||||||
Pieno |
Riebalai |
Baltymai |
||||||||||||||||||
Nr. |
Metai |
kg |
% |
kg |
% |
kg |
||||||||||||||
KK Nr. |
|
1 |
|
|
|
|
|
|
|
KK Nr. |
||||||||||
Nr. |
|
2 |
|
|
|
|
|
|
|
Nr. |
||||||||||
Gimimo data |
|
3 |
|
|
|
|
|
|
|
Gimimo data |
||||||||||
Gimimo vieta |
|
4 |
|
|
|
|
|
|
|
Gimimo vieta |
||||||||||
Veislė |
|
5 |
|
|
|
|
|
|
|
Veislė |
||||||||||
Svoris |
|
6 |
|
|
|
|
|
|
|
Linija |
||||||||||
Eksterjeras (balai) |
|
7 |
|
|
|
|
|
|
|
Įvertinimo balas |
Klasė |
|||||||||
Vidutinis vislumas |
|
Aukšč. |
|
|
|
|
|
|
|
|||||||||||
Vid. |
|
|
|
|
|
|
|
|||||||||||||
Įvertinimo balas |
Klasė |
|||||||||||||||||||
MM |
MT |
TM |
TT |
|||||||||||||||||
KK Nr. |
KK Nr. |
KK Nr. |
KK Nr. |
|||||||||||||||||
Nr. |
Nr. |
Nr. |
Nr. |
|||||||||||||||||
Veislė |
Veislė |
Veislė |
Veislė |
|||||||||||||||||
Produktyvumas per aukščiausią laktaciją |
Pieno.......................... kg |
|
Produktyvumas per aukščiausią laktaciją |
Pieno........................ kg |
|
|||||||||||||||
Pieno riebalų........................... kg |
Pieno riebalų......................... kg |
|||||||||||||||||||
Įvertinimo balas. |
Klasė................. |
Įvertinimo balas................ |
Klasė............... |
Įvertinimo balas................ |
Klasė............... |
Įvertinimo balas. |
Klasė........................... |
|||||||||||||
MMM |
MMT |
MTM |
MTT |
TMM |
TMT |
TTM |
TTT |
|||||||||||||
KK Nr. |
KK Nr. |
KK Nr. |
KK Nr. |
KK Nr. |
KK Nr. |
KK Nr. |
KK Nr. |
|||||||||||||
Nr. |
Nr. |
Nr. |
Nr. |
Nr. |
Nr. |
Nr. |
Nr. |
|||||||||||||
Veislė |
Veislė |
Veislė |
Veislė |
Veislė |
Veislė |
Veislė |
Veislė |
|||||||||||||
II. Duomenys apie palikuonis:
Metai |
Kergta ožkų |
Apsivaisino |
Prieauglis |
||||
Atvesta iš viso |
Atvesta gyvų |
Palikta veislei |
Išbrokuota |
Pagrindinės brokavimo priežastys |
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
III. Įvertinimo duomenys:
Įvertinimo data |
Amžius įvertinimo metu |
Masė, kg |
Balas už eksterjerą |
Bendras balas |
Klasė |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_________________