ŠAKIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBA
SPRENDIMAS
DĖL PREKYBOS VIEŠOSE VIETOSE IR PREKYBOS TURGAVIETĖSE TAISYKLIŲ TVIRTINIMO
1999 05 26 Nr.59
Šakiai
3. Pripažinti netekusiu galios savivaldybės tarybos 1995 m. birželio 6 d. sprendimą Nr.32 „Dėl prekybos turgavietėse ir prekyvietėse, viešose vietose taisyklių tvirtinimo“.
Savivaldybės tarybos
1999 05 26 sprendimo Nr.59
1 priedas
PREKYBOS VIEŠOSE VIETOSE BENDROSIOS TAISYKLĖS
BENDRIEJI REIKALAVIMAI
1. Prekyba viešoje vietoje, t. y. lauko, gatvės prekyba - savivaldybės institucijos skirta tokiai prekybai teritorija, kur įrengiami prekybai būtini laikini prekystaliai, numatomos prekybos zonos (tame tarpe prekybos iš transporto priemonių zona), kurioje reguliariai arba tam tikromis savaitės dienomis už nustatytą mokestį privatūs asmenys ir įmonės parduoda žemės ūkio produkciją, maisto ir ne maisto prekes.
2. Lauko (gatvės) sąlygomis veikiančių prekybos objektų kategorijai priskiriami: paviljonai, kioskai, pavėsinės, prekystaliai, gėrimų automatai ir kiti laikini lengvų konstrukcijų nestacionarūs statiniai.
4. Kioskuose ir paviljonuose, kuriuose numatoma patiekalų gamyba ir prekyba nefasuotomis maisto prekėmis, turi būti vandentiekis, kanalizacija ir elektra.
5. Prekystaliai turi būti uždengti stogeliais, skėčiais ar kitomis priemonėmis, apsaugančiomis nuo kritulių ir saulės.
6. Teritorija, kurioje bus vykdoma viešoji prekyba, turi būti suderinta su savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriumi, visuomenės sveikatos centru, veterinarijos tarnyba, policijos komisariatu. Pradėti vykdyti prekybą galima gavus visuomenės sveikatos centro leidimą - higienos pasą.
8. Teritorijos danga, kurioje bus vykdoma prekyba, turi būti kietos dangos, švari, suremontuota, suženklintos prekybos vietos, lengvai valoma, gerai apšviesta, šiltuoju metų periodu teritorija plaunama - kai reikia. Kasdien, baigus darbą, teritorija turi būti išvaloma, dezinfekuojama - kai reikia.
PREKYBA MAISTO PREKĖMIS
10. Leidžiama prekiauti tik fasuotomis negreitai gendančiomis maisto prekėmis, vaisiais, daržovėmis, uogomis, grybais, grūdais.
11. Draudžiama prekiauti:
11.2. maisto prekėmis, neatitinkančiomis Lietuvoje galiojančių teisės norminių aktų reikalavimų, t. y. vadovautis HN26-1994 Maistinės žaliavos ir maisto produktai. Leidžiamas bakterinio užterštumo lygis.
HN53-1995 Leidžiami vartoti maisto produktai.
Laikytis Lietuvos Respublikoje parduodamų prekių ženklinimo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos Ūkio ministerijos 1998 m. balandžio 16 d. įsakymu Nr.137.
12. Taip pat draudžiama prekiauti privatiems asmenims šiomis savo gamybos maisto prekėmis:
13. Draudžiama greta išdėstyti ir laikyti (vienoje prekybos įrenginio lentynoje):
13.4. greta su fasuotomis, negreitai gendančiomis maisto prekėmis laikyti aprangos, parfumerijos - kosmetikos bei chemijos pramonės prekes;
14. Visos sveriamos maisto prekės parduodant turi būti suvyniotos į popierių ar kitas maistui skirtas pakavimo medžiagas.
15. Prekiautojui draudžiama imti (liesti) pinigus, jeigu jis parduoda nepakuotas (nefasuotas) prieš vartojimą šiluma neapdorojamas ar neplaunamas maisto prekes. Šiluma apdorotas maisto prekes galima imti (liesti) tik specialiais įrankiais (šakutėmis, žnyplėmis ir pan.).
16. Gelgaudiškio, Lekėčių, Griškabūdžio, Kriūkų seniūnijų paskirtose prekybos vietose prekiaujama iš transporto priemonių, turinčių higienos pasus ir šaldymo įrengimus, nefasuotais ir fasuotais maisto produktais, tik turint maisto produktų kokybę liudijančius dokumentus bei asortimentą suderinus su Šakių veterinarijos ligonine ir Marijampolės visuomenės sveikatos centro Šakių filialu.
PREKYBA NE MAISTO PREKĖMIS
19. Visos parduodamos ne maisto prekės turi būti išdėstomos ant prekystalių ar laikinų prekybos įrenginių.
20. Draudžiama prekiauti:
20.1. ne maisto prekėmis, neatitinkančiomis reikalavimų, laikytis Lietuvos Respublikoje parduodamų prekių ženklinimo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos ūkio ministerijos 1998 m. balandžio 16 d. įsakymu Nr.137;
20.4. narkotikais ir vaistais, alkoholiniais gėrimais, pavojingomis cheminėmis, radioaktyviomis, mikroorganizmų medžiagomis bei iš jų pagamintais ginklais;
20.5. žvėrių ir paukščių, esančių Lietuvos Raudonojoje knygoje, iškamšomis, kiaušiniais, išdirbtais ir neišdirbtais kailiais;
20.9. be aplinkos apsaugos tarnybų leidimo leistais naudoti verslinės žvejybos įrankiais ar ruošiniais jų gamybai;
20.10. visų rūšių ginklais, dujiniais pistoletais, revolveriais ir šaudmenimis jiems, dujų balionėliais, pirotechninėmis priemonėmis;
21. Parfumerijos, kosmetikos prekėmis, vaikų prekėmis, žaislais ir žaidimais galima prekiauti tik apsaugotose nuo saulės ir išorinio teršimo vietose.
24. Parduodamos importinės prekės turi būti su būtina vartojimui (naudojimui) informacija valstybine kalba, nurodoma valstybė gamintoja.
TAISYKLIŲ VYKDYMO ATSAKOMYBĖ IR KONTROLĖ
26. Už taisyklių vykdymą atsakingas organizacijos, eksploatuojančios prekybai skirtą teritoriją, vadovas.
27. Vadovas privalo:
27.3. užtikrinti teritorijos, įrenginių švarą, tvarką, remontą, valymą, dezinfekciją, dezinsekciją, deratizaciją;
27.4. suteikti galimybę prekiautojams susipažinti su HN-25-1998. Turgavietės, prekybą maisto prekėmis reglamentuojančiais teisės norminiais aktais, šiomis taisyklėmis ir sudaryti sąlygas jų laikytis;
27.7. reikalauti, kad prekiaujantieji dirbtų su švariais darbo drabužiais bei laikytųsi asmens higienos reikalavimų.
27.8. organizuoti, kad paskirti atsakingi darbuotojai (kontrolieriai) išklausytų higienos žinių minimumo kursą ir gautų higienos žinių atestavimo pažymėjimą. Higienos žinių atestavimo pažymėjimus darbuotojai turi turėti darbo vietoje;
27.9. kontroliuoti, kad matavimo priemonėms, kuriomis naudojasi juridiniai ir fiziniais asmenys prekyboje (svarstyklėms ir svarsčiams ir kt.), būtų atlikta metrologinė patikra valstybės akredituotose arba įgaliotose įmonėse, laboratorijose.
Patikros rezultatai turi būti įforminti.
Laikas tarp patikrų -1 metai.
28. Prekiautojas privalo:
28.1. prekybos vietoje turėti reikiamus maisto prekių saugą liudijančius dokumentus ar veterinarinės - sanitarinės ekspertizės kortelę;
28.4. palaikyti švarą ir tvarką darbo vietoje, neteršti atliekomis ir šiukšlėmis prekybos teritorijos;
28.6. turėti prekių įsigijimo dokumentus (pardavėjams, įsigijusiems prekybinės veiklos lauko prekyvietėse patentus, suteikiančius teisę parduoti prekes perpardavimui);
29. Už prekybą viešoje vietoje atsakingi darbuotojai ir prekiautojai, pažeidę šias taisykles, atsako pagal Lietuvos Respublikos įstatymus.
Savivaldybės tarybos
1999 05 26 sprendimo Nr.59
2 priedas
PREKYBOS TURGAVIETĖSE TAISYKLĖS
BENDRIEJI REIKALAVIMAI
„Turgavietė - specialiai įrengta vieta (t.y. savivaldybės institucijos skirta tokiai prekybai teritorija, kur įrengiami prekybai būtini laikini ar kapitaliniai statiniai - dengti ar nedengti prekystaliai, paviljonai, - taip pat numatomos vietos prekiauti iš transporto priemonių), kurioje reguliariai arba tam tikromis savaitės dienomis už nustatytą mokestį prekiauja prekių gamintojai ar kiti asmenys. Įmonės, eksploatuojančios prekyvietes miestų ir rajonų merų (valdybų) nustatyta tvarka, ima rinkliavą ir iš jos moka Lietuvos Respublikos prekyviečių mokesčio įstatyme nustatyto dydžio prekyviečių mokestį. Prekyvietėse turi būti skirtas plotas ar vietos prekiauti tik žemės ūkio produkcija ir maisto prekėmis.
Prekyvietė statoma, įrengiama, rekonstruojama arba remontuojama, gavus apskrities viršininko administracijos valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos tarnybos leidimą, o pradėti ten prekiauti leidžiama tik priėmus prekyvietę naudoti Statybos ir urbanistikos ministerijos nustatyta tvarka gavus Marijampolės visuomenės sveikatos centro Šakių filialo, veterinarijos tarnybos leidimus.“
Turgavietė turi būti suprojektuota, pastatyta ir įrengta taip, kad ji nesudarytų grėsmės aplinkai ir joje ar šalia jos esančių žmonių sveikatai, atitikti Lietuvos higienos normas (toliau HN): HN55 - 1995. Tualetai, statinių techninį reglamentą, patvirtintą Lietuvos Respublikos Statybos ir urbanistikos ministerijos 1995 m. spalio 30 d. įsakymu Nr.203.
Veterinarijos sanitarijos taisyklės turgavietėms, 1994 11 02 Nr.5-36.
Lietuvos Respublikos miestų ir miesto tipo gyvenviečių tvarkymo taisyklės, 1991 m.
TERITORIJA
1. Turgavietės teritorija turi būti aptverta, padengta lygia, su nuolydžiu lietaus vandeniui, lengvai valoma, nelaidžia vandeniui danga, švari, tvarkinga ir gerai apšviesta. Šiltuoju metų periodu teritorija plaunama, kai reikia. Kasdien, baigus darbą, teritorija turi būti išvaloma. Dezinfekuojama, kai reikia.
3. Turgavietės teritorija skirstoma į zonas:
3.2. Zona prekiauti vaisiais ir daržovėmis, sėklomis, grūdais, uogomis, grybais, konditerijos gaminiais, valgomaisiais ledais, vaisvandeniais, fasuotomis negreitai gendančiomis maisto prekėmis;
5. Lauko prekybai vaisiais, uogomis, daržovėmis, gėlėmis, grūdais, sėklomis turi būti įrengti prekystaliai ir suolai, uždengti stogeliais.
6. Prekybos gyvuliais, paukščiais ir kitais gyvūnais zonoje turi būti barjerai gyvuliams pririšti, vieta jiems girdyti, priemonės mėšlui šalinti, vieta mėšlui kaupti. Turi būti įrengti trapai ir sudarytos sąlygos grindiniui plauti ir dezinfekuoti.
10. Turgavietės teritorijoje prekybos vietose atliekoms ir šiukšlėms rinkti turi būti sandarūs plastikiniai maišai, kurie prireikus arba pasibaigus darbo dienai gabenami į atliekų tvarkymo vietą.
11. Konteineriai atliekoms, lauko tualetai turi būti ne arčiau kaip 30 metrų nuo maisto prekių prekybos vietų (nesant kanalizacijos - ne arčiau kaip 50 metrų), maisto prekių sandėlių bei pastatų, kuriuose gyvena ar dirba žmonės. Konteineriai statomi betonuotose ar asfaltuotose aikštelėse, kurių plotas turi būti tris kartus didesnis už konteinerio pagrindą. Į konteinerius draudžiama pilti skystas atliekas.
12. Konteineriai turi būti sandarūs, su dangčiais, nelaidūs skysčiams. Ištuštinami, kai atliekų susikaupia iki dviejų trečdalių tūrio. Kasdien turi būti plaunami ir dezinfekuojami, laikantis Lietuvos Respublikos vyriausiojo valstybinio gydytojo higienisto 1998 m. kovo 13 d. įsakymu Nr.2 nustatytų reikalavimų.
14. Kelių ir prekybos aikštelių dangos turi būti kietos. Vandens nutekėjimo įrenginiai turi patikimai veikti ir būti nuolat prižiūrimi.
VANDENTIEKIS, KANALIZACIJA, APŠVIETA, ŠILDYMAS. VĖDINIMAS, TRIUKŠMAS, PREKYBOS IR KITOS PATALPOS
17. Turgavietėje, prekiaujančioje maisto prekėmis, turi būti vietinis ar centrinis vandentiekis, kanalizacija, įrengta pagal galiojančias Lietuvos Respublikos normas ir taisykles (SNiP 2.04.03-85), (SNiP 2.04.01-85).
18. Prekybos salėse turi būti įrengti čiaupai vandeniui grindims plauti: 1 čiaupas -150 m2 patalpų ploto, bet ne mažiau kaip 1 čiaupas vienoje patalpoje.
19. Prekiaujant lauko sąlygomis vasaros metu turgavietės teritorijoje turi būti atskira plovykla inventoriui plauti. Joje turi būti įrengtas vandens nutekėjimas į kanalizacijos trapą. Taip pat turi būti įrengta plovykla pirkėjams, pardavėjams rankoms nusiplauti.
21. Turgavietėje, kurios plotas ne didesnis kaip 150 m2, leidžiama neįrengti vandentiekio ir kanalizacijos. Tokioje turgavietėje leidžiama prekiauti tik fasuotomis negreitai gendančiomis maisto prekėmis, vaisiais, daržovėmis, uogomis, grybais, grūdais ir ne maisto prekėmis.
Inventoriui plauti turi būti atgabenama vandens, jo kokybė turi atitikti GOST 2874- 82 ir 1975 02 20 sanitarines taisykles Nr. 1226-75 (rusų k.). Jei nešvarus vanduo renkamas paplavų duobėje, ji turi būti ištuštinama, užpildžius 2/3 jos tūrio.
Turgavietėje turi būti įrengtas tualetas, atitinkantis HN-55-1995. Tualetai. SNiP 2.07.01-89.
22. Administracijos, prekybos, pagalbinių, buitinių patalpų apšvieta turi atitikti natūralios ir dirbtinės apšvietos normas. SNiP 11-4-79 Natūralus ir dirbtinis apšvietimas.
23. Patalpų šildymas, vėdinimas turi atitikti galiojančias RSN 159-1995 Šildymas, vėdinimas ir oro kondicionavimas, normas.
24. Triukšmas ir vibracija patalpose turi būti ne didesni kaip leidžiama HN-33-1993 Akustinis triukšmas. Leidžiami lygiai gyvenamojoje ir darbo aplinkoje. Matavimo metodikos bendrieji reikalavimai.
HN-51-1994 Visą žmogaus kūną veikianti vibracija ir matavimo reikalavimai darbo vietose. Didžiausi leidžiami dydžiai.
25. Draudžiama eksploatuoti turgavietę, įvykus vandentiekio, kanalizacijos ar elektros tinklų avarijai, neveikiant šaldymo įrenginiams, atliekant pagrindinį patalpų valymą, remontą.
27. Prekybos salė, kur prekiaujama žalia mėsa, turi būti įrengta ir atitinkanti HN-25- 1998. Turgavietės normos ir taisyklės.
28. Visos turgavietės patalpos turi būti švarios, valomos drėgnu būdu jas užteršus, bet ne rečiau kaip du kartus per dieną.
29. Langai ir kitos vėdinimo angos turi būti sukonstruoti taip, kad nesikauptų nešvarumai. Atidaromi langai ar orlaidės turi būti su tinkleliais nuo vabzdžių.
ĮRENGINIAI, INVENTORIUS, INDAI IR TARA
31. Turgavietės turi būti aprūpinamos reikiamais prekybos įrenginiais, inventoriumi, plovimo, dezinfekcijos medžiagomis.
32. Draudžiama naudoti cinkuotus ir alavuotus įrenginius bei indus, inventorių nelygiu, įskilusiu ar šerpetotu paviršiumi. Visi paviršiai, kurie liečiasi su žalia mėsa, neturi būti mediniai, išskyrus kapojimo kalades ir pjaustymo lentas. Prekystalių paviršius turi būti lygus, lengvai plaunamas ir dezinfekuojamas.
33. Inventoriaus priežiūra vykdoma pagal HN-25-1998 Turgavietės higienos normas ir taisykles, laikantis Lietuvos Respublikos vyriausiojo valstybinio gydytojo higienisto 1998 m. kovo 13 d. įsakymu Nr.2 patvirtintų naudojamų dezinfekcinių preparatų sąrašų.
MAISTO PREKIŲ GABENIMAS. MAISTO PREKIŲ LAIKYMO IR PREKYBOS REIKALAVIMAI
35. Maisto prekės į turgavietę privalo būti gabenamos pagal HN-25-1998 Turgaviečių higienos normas ir taisykles.
36. Draudžiama kartu su žalia mėsa ar žuvimi vežti apdorotas maisto prekes bei nefasuotas maisto prekes.
37. Maisto prekių laikymo sąlygos bei tinkamumo vartoti terminai turi atitikti teisės norminių aktų reikalavimus.
38. Greitai gendančios prekės turi būti laikomos tik šaldymo įrenginiuose, kurių temperatūra atitinka greitai gendančių maisto prekių laikymo sąlygų reikalavimus, ir tik iš jų prekiaujama.
39. Vienoje šaldymo įrenginio lentynoje draudžiama laikyti šias prekes:
39.1. nefasuotas, greitai gendančias maisto prekes, vaisius, daržoves, kiaušinius ir ne maisto prekes;
39.3. šiluma neapdorotas maisto prekes, nepriklausomai nuo fasuotės, ir šiluma apdorotas nefasuotas maisto prekes;
43. Draudžiama prekiauti:
43.2. maisto prekėmis, neatitinkančiomis Lietuvoje galiojančių teisės norminių aktų reikalavimų, t. y. vadovautis HN26-1994. Maistinės žaliavos ir maisto produktai. Leidžiamas bakterinio užterštumo lygis.
HN53-1995 Leidžiami vartoti maisto produktai.
Laikytis Lietuvos Respublikoje parduodamų prekių ženklinimo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos Ūkio ministerijos 1998 m. balandžio 16 d. įsakymu Nr.137.
43.7. privatiems asmenims šiomis savo gamybos maisto prekėmis:
44. Draudžiama greta išdėstyti ir laikyti (vienoje prekybos įrenginio lentynoje):
44.2. neapdorotas maisto prekes, nepriklausomai nuo jų pakuotės, ir apdorotas nefasuotas maisto prekes, pieno produktus, mėsos produktus, duoną;
45. Draudžiama vienam pardavėjui vienoje darbo vietoje tuo pačiu metu prekiauti žaliu ir apdorotu maistu.
46. Draudžiama šaldytas maisto prekes (mėsą, žuvis, daržoves, vaisius, uogas, valgomuosius ledus bei kitas maisto prekes) atšildyti ir pakartotinai užšaldyti.
47. Visos sveriamos maisto prekės parduodant turi būti suvyniotos į popierių ar kitas maistui skirtas pakavimo medžiagas.
48. Prekiautojui draudžiama imti (liesti) pinigus, jeigu jis parduoda nepakuotas (nefasuotas) prieš vartojimą šiluma neapdorojamas ar neplaunamas maisto prekes. Šiluma apdorotas maisto prekes galima imti (liesti) tik specialiais įrankiais (šakutėmis, žnyplėmis ir pan.).
49. Daržovėmis, vaisiais, uogomis ir grybais galima prekiauti tik turint veterinarinės tarnybos, arba sveikatos centro laboratorinių tyrimų duomenis.
51. Maisto produktams išduota veterinarinės - sanitarinės ekspertizės kortelė turi būti laikoma pirkėjui matomoje vietoje.
52. Prekyba mėsa, pienu, žuvimi ir jų produktais, kiaušiniais leidžiama, turint veterinarijos tarnybos išduotą liudijimą ir vykdoma tik uždaruose paviljonuose.
PREKYBA NE MAISTO PREKĖMIS
55. Visos parduodamos ne maisto prekės turi būti išdėstomos ant prekystalių ar laikinų prekybos įrenginių.
56. Draudžiama prekiauti ne maisto prekėmis, neatitinkančiomis reikalavimų, laikantis Lietuvos Respublikoje parduodamų prekių ženklinimo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos Ūkio ministerijos 1998 m. balandžio 16 d. įsakymu Nr. 137.
58. Cheminėmis medžiagomis, išskyrus fasuotas buitines chemijos prekes, trąšomis, pesticidais leidžiama prekiauti tik stacionariose specializuotose turgavietės teritorijoje įrengtose parduotuvėse.
59. Parfumerijos, kosmetikos prekėmis, vaikų prekėmis, žaislais ir žaidimais galima prekiauti tik apsaugotose nuo saulės ir išorinio teršimo vietose.
61. Prekiauti komerciniais tikslais importuotais naudotais drabužiais, trikotažo ir tekstilės prekėmis, avalyne bei minkštais baldais leidžiama tik atskirose patalpose ar lauko prekybos zonoje, turint kiekvienos siuntos nekenksmingumą liudijančius dokumentus.
62. Automobiliais, automobilių detalėmis, radijo detalėmis, ir pan. prekiaujama atskirose zonose arba atskirose specializuotose turgavietėse.
63. Prekiauti gyvūnų odomis ir kailiais leidžiama gyvūnų prekybos zonoje tik turint veterinarijos pažymėjimą.
64. Parduodamos importinės prekės turi būti su būtina vartojimui (naudojimui) informacija valstybine kalba, nurodoma valstybė gamintoja.
65. Draudžiama prekiauti:
65.1. narkotikais, vaistais, alkoholiniais gėrimais, pavojingomis cheminėmis, radioaktyviomis, mikroorganizmų medžiagomis bei iš jų pagamintais ginklais.
65.2. žvėrių ir paukščių, esančių Lietuvos Raudonojoje knygoje iškamšomis, kiaušiniais, išdirbtais ir neišdirbtais kailiais,
65.6. be aplinkos apsaugos tarnybų leidimo leistais naudoti verslinės žvejybos įrankiais ar ruošiniais jų gamybai,
65.7. visų rūšių ginklais, dujiniais pistoletais, revolveriais ir šaudmenimis jiems, dujų balionėliais, pirotechninėmis priemonėmis,
TAISYKLIŲ VYKDYMO ATSAKOMYBĖ IR KONTROLĖ
68. Turgavietės administraciją (vadovas) privalo:
68.3. užtikrinti turgavietės teritorijos, patalpų, įrenginių švarą, tvarką, remontą, valymą, dezinfekciją, dezinsekciją, deratizaciją;
68.4. suteikti galimybę prekiautojams susipažinti su HN-25-1998. Turgavietės, prekybą maisto prekėmis reglamentuojančiais teisės norminiais aktais, šiomis taisyklėmis ir sudaryti sąlygas jų laikytis;
68.7. reikalauti, kad prekiaujantieji greitai gendančiomis maisto prekėmis dirbtų su švariais darbo drabužiais (chalatais, prijuostėmis, antrankoviais, galvos apdangalais, pirštinėmis) bei laikytųsi asmens higienos reikalavimų. Jei reikia, turi būti numatyta vieta asmens ir darbo drabužiams laikyti;
68.8. organizuoti, kad paskirti atsakingi darbuotojai (kontrolieriai) išklausytų higienos žinių minimumo kursą ir gautų higienos žinių atestavimo pažymėjimą. Higienos žinių atestavimo pažymėjimus darbuotojai turi turėti darbo vietoje.
Turgavietės darbuotojai, liečiantys maisto prekes, prieš pradėdami dirbti, o vėliau periodiškai privalo tikrintis sveikatą Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka. Asmens medicinos knygeles darbuotojai turi turėti darbo vietoje;
68.9. sudaryti sąlygas maisto produktų veterinarinei - sanitarinei ekspertizei atlikti.
Turgavietėse, kuriose nėra veterinarinės - sanitarinės ekspertizės laboratorijų, apie tai turi būti iškabinta vieša informacija prekiautojams ir pirkėjams;
68.10. kontroliuoti, kad matavimo priemonėms, kuriomis naudojasi juridiniai ir fiziniais asmenys prekyboje (svarstyklėms ir svarsčiams ir kt.), būtų atlikta metrologinė patikra valstybės akredituotose arba įgaliotose įmonėse, laboratorijose.
Patikros rezultatai turi būti įforminti.
Laikas tarp patikrų -1 metai.
69. Prekiautojas privalo:
69.1. prekybos vietoje turėti reikiamus maisto prekių saugą liudijančius dokumentus ar veterinarinės - sanitarinės ekspertizės kortelę;
69.4. palaikyti švarą ir tvarką darbo vietoje, neteršti atliekomis ir šiukšlėmis turgavietės teritorijos;
69.6. turėti prekių įsigijimo dokumentus (pardavėjams, įsigijusiems prekybinės veiklos lauko prekyvietėse patentus, suteikiančius teisę parduoti prekes perpardavimui);
70. Turgavietės administracija, darbuotojai, prekiautojai, pažeidę šias taisykles, atsako pagal Lietuvos Respublikos įstatymus.