LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS
ĮSAKYMAS
DĖL MAISTO TVARKYMO REIKALAVIMŲ KAIMO TURIZMO PASLAUGOS TEIKĖJAMS PATVIRTINIMO
2008 m. gruodžio 31 d. Nr. B1-670
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymo (Žin., 2000, Nr. 32-893; 2005, Nr. 142-5107) 4 straipsnio 3 dalies 4 punktu, Lietuvos Respublikos turizmo įstatymo (Žin., 1998, Nr. 32-852; 2005, Nr. 88-3285) 14 straipsnio 4 dalimi, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2000 m. birželio 28 d. nutarimu Nr. 744 (Žin., 2000, Nr. 53-1537; 2007, Nr. 107-4376), 6.1.1 ir 6.1.5 punktais ir siekdamas efektyviau užtikrinti tvarkomo maisto kaimo turizmo sodybose saugą:
1. Tvirtinu pridedamus:
2. Pavedu:
3. Pripažįstu netekusiu galios Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. lapkričio 22 d. įsakymą Nr. B1-633 „Dėl Maisto tvarkymo kaimo turizmo sodybose reikalavimų patvirtinimo“ (Žin., 2005, Nr. 139-5036).
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos
tarnybos direktoriaus
2008 m. gruodžio 31 d.
įsakymu Nr. B1-670
MAISTO TVARKYMO REIKALAVIMAI KAIMO TURIZMO PASLAUGOS TEIKĖJAMS
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Maisto tvarkymo reikalavimai kaimo turizmo paslaugos teikėjams (toliau – Reikalavimai) nustato maisto tvarkymą kaimo turizmo paslaugos teikėjams tvarką.
2. Reikalavimai taikomi kaimo turizmo paslaugos teikėjams, nurodytiems Kaimo turizmo paslaugos teikimo reikalavimų, patvirtintų Valstybinio turizmo departamento prie Ūkio ministerijos direktoriaus 2006 m. gruodžio 22 d. įsakymu Nr. V-106 (Žin., 2007, Nr. l-42),6 ir 11.1 punktuose.
3. Reikalavimai netaikomi kaimo turizmo paslaugos teikėjams, kurie netvarko maisto, ir kaimo turizmo paslaugos teikėjams, kurių svečiai gaminasi maistą patys (asmeniniams poreikiams, nesusijusiems su verslo interesų tenkinimu).
4. Vartojamos sąvokos:
Kaimo turizmo paslauga – ūkininko sodyboje ar individualiame gyvenamajame name teikiama specialaus apgyvendinimo turizmo paslauga, kurią sudaro turistų apgyvendinimo, maitinimo, pramogų (poilsio) ir kitų poreikių tenkinimas. Šią paslaugą gali teikti verslo liudijimą turintys fiziniai asmenys kaimo gyvenamojoje vietovėje ar mieste, kuriame gyvena ne daugiau kaip 3000 gyventojų.
Kulinarinis paveldas – maisto gaminimas ir pateikimas, naudojant tradicinius receptus ir tradicines maisto gamybos technologijas.
Maisto tvarkymas – bet koks poveikis maistui arba veiksmai su juo ar atskiromis jo sudėtinėmis dalimis (įskaitant maisto gaminimą, ruošimą, perdirbimą, pakavimą, laikymą, saugojimą, vežimą, paskirstymą, tiekimą, pateikimą parduoti, pardavimą), galintys turėti įtakos maisto saugai, kokybei ir mitybos vertei.
Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimas (toliau – pažymėjimas) – apskrities, miesto, rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos išduodamas dokumentas, suteikiantis teisę kaimo turizmo paslaugos teikėjui tvarkyti maistą.
5. Kaimo turizmo paslaugos teikėjas privalo turėti pažymėjimą, suteikiantį teisę tvarkyti maistą pastatuose, kuriuose teikiama kaimo turizmo paslauga.
6. Pažymėjimas kaimo turizmo paslaugos teikėjui yra išduodamas, jeigu atitinkamos apskrities, miesto, rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – teritorinė VMVT) tikrinimo metu nustatoma, kad kaimo turizmo paslaugos teikėjo veiklos sąlygos atitinka šiuos Reikalavimus.
7. Teritorinės VMVT pareigūnai, atliekantys maisto tvarkymo vietos, esančios kaimo turizmo paslaugą teikiančiame pastate, patikrinimus, privalo užtikrinti gautos iš kaimo turizmo paslaugos teikėjo informacijos, kuri sudaro komercinę paslaptį, konfidencialumą.
8. Pažymėjimo originalas saugomas kaimo turizmo paslaugos teikėjo, o kopija – atitinkamos teritorinės VMVT. Kaimo turizmo paslaugos teikėjui, praradusiam pažymėjimą, pateikus teritorinei VMVT motyvuotą prašymą (laisva forma), išduodamas pažymėjimo dublikatas. Teritorinė VMVT ne vėliau kaip per 3 darbo dienas turi išduoti pažymėjimo dublikatą – su žyma „Dublikatas“.
9. Apie maisto tvarkymo pasikeitimus (kaimo turizmo paslaugos teikėjas baigia veiklą kaip savarankiškas ūkio subjektas, keičiasi veiklos sąlygos, susijusios su maisto tvarkymu, ir pan.) kaimo turizmo paslaugos teikėjas (atsakingasis asmuo) per 10 darbo dienų privalo raštu pranešti atitinkamai teritorinei VMVT.
10. Už pažymėjimo išdavimą imama valstybės rinkliava, nustatyta Konkrečių valstybės rinkliavos dydžių, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2000 m. gruodžio 15 d. nutarimu Nr. 1458 (Žin., 2000, Nr. 108-3463; 2007, Nr. 138-5661; 2008, Nr. 36-1285, Nr. 140-5562), 4.2957.5 punktu. Už pažymėjimo dublikato išdavimą valstybės rinkliava neimama.
11. Kaimo turizmo paslaugos teikėjai, kuriems pažymėjimai buvo išduoti iki šio įsakymo įsigaliojimo, šiems pasibaigus, ne vėliau kaip per dvi savaites nuo pažymėjime nurodytos galiojimo datos pabaigos privalo kreiptis į pažymėjimą išdavusią atitinkamą teritorinę VMVT dėl pažymėjimo pakeitimo. Teritorinė VMVT, neimdama valstybės rinkliavos, privalo pažymėjimą pakeisti nauju, kaimo turizmo paslaugos teikėjui pateikus pažymėjimą išdavusiai atitinkamai teritorinei VMVT nustatytos formos prašymą ir turimą pažymėjimą arba jo dublikatą.
II. DOKUMENTŲ, REIKALINGŲ GAUTI PAŽYMĖJIMĄ, AR JĮ PAPILDYTI, PATEIKIMO TVARKA
12. Kaimo turizmo paslaugos teikėjai, ketinantys tvarkyti ar tvarkantys maistą, dėl pažymėjimo gavimo turi kreiptis į atitinkamą teritorinę VMVT ir jai pateikti:
13. Jeigu keičiasi kaimo turizmo paslaugos teikėjas, pavadinimas ar kiti su maisto tvarkymo veiklos sąlygomis nesusiję duomenys, teritorinė VMVT išduoda kaimo turizmo paslaugos teikėjui naują pažymėjimą ir jį prideda prie subjekto bylos. Už šią paslaugą Reikalavimų 10 punkte nurodyta valstybės rinkliava neimama.
III. PAŽYMĖJIMO IŠDAVIMO, ATSISAKYMO JĮ IŠDUOTI, GALIOJIMO SUSTABDYMO IR GALIOJIMO PANAIKINIMO TVARKA
14. Teritorinė VMVT, gavusi 12 punkte nurodytus dokumentus, ne vėliau kaip per 7 darbo dienas, patikrinusi ir įvertinusi kaimo turizmo paslaugos teikėjo maisto tvarkymo sąlygas, išduoda pažymėjimą. Kaimo turizmo paslaugos teikėją, kuriam išduotas pažymėjimas, teritorinė VMVT įrašo į VMVT Maisto tvarkymo subjektų registrą. Pažymėjimas neišduodamas, jeigu nustatoma Reikalavimų 21–24, 27–28 punktų neatitikimų, ir apie tai kaimo turizmo paslaugos teikėjas (atsakingasis asmuo) informuojamas raštu.
16. Pažymėjimo galiojimas gali būti panaikintas atitinkamos teritorinės VMVT viršininko sprendimu, jeigu:
16.2. kaimo turizmo paslaugos teikėjo maisto tvarkymo sąlygos pakito ir neatitinka teisės aktų reikalavimų;
16.3. kaimo turizmo paslaugos teikėjas per atitinkamos teritorinės VMVT viršininko nustatytą terminą nepašalino nurodytų pažeidimų;
17. Pažymėjimo galiojimas gali būti sustabdytas, atsiradus 16 punkte nurodytoms sąlygoms, išskyrus 16.1 punkte nurodytas sąlygas.
18. Pažymėjimo galiojimo sustabdymas panaikinamas jį išdavusios teritorinės VMVT viršininko sprendimu, kaimo turizmo paslaugos teikėjui pašalinus visus nurodytus teisės aktų pažeidimus per teritorinės VMVT pareigūno nustatytą terminą. Kaimo turizmo paslaugos teikėjui nepašalinus teisės aktų pažeidimų per nurodytą terminą, pažymėjimo galiojimas panaikinamas.
IV. HIGIENOS REIKALAVIMAI MAISTO TVARKYMO PATALPOMS
20. Kaimo turizmo paslaugos teikėjas maistą turi tvarkyti vadovaudamasis patvirtinta savikontrolės sistema arba Geros higienos praktikos taisyklėmis kaimo turizmo sodyboms. Kaimo turizmo paslaugos teikėjas tiesiogiai atsakingas už tvarkomo maisto saugą ir kokybę.
21. Virtuvė ir kitos maisto tvarkymo patalpos turi būti švarios, suremontuotos, įrengtos taip, kad palaikytų tinkamą temperatūrą bei oro drėgmę. Jos turi būti pastatytos naudojant tokias medžiagas, iš kurių į maistą nepatektų teršalų. Jose neturi būti angų, pro kurias į vidų galėtų patekti gyvūnai, graužikai ir vabzdžiai, aplinkos teršalai. Jei būtina, reikalinga įrengti papildomas pertvaras įrangai atskirti arba kitaip veiksmingai atskirti gamybos procesus (atskirti laiko atžvilgiu ar pan.), kurių metu yra kryžminės taršos rizika.
22. Maisto tvarkymo patalpų grindų, sienų, langų danga turi būti lygi, atspari plovimo ir dezinfekcinėms medžiagoms. Lubos ir ant jų bei sienų esantys įrenginiai turi būti švarūs ir įrengti taip, kad nesikauptų nešvarumai, kondensatas, pelėsiai, būtų lengvai valomi. Šviestuvai turi būti saugios konstrukcijos ir įrengti tokiose vietose, kad sudužusios šukės nepatektų į maistą. Jie turi būti lengvai valomi ir švarūs.
23. Naudojama įranga turi būti tvarkinga, švari, pagaminta iš medžiagų, tinkamų higieniniam valymui. Siekiant išvengti kryžminės taršos draudžiama, kad tvarkomas maistas tiesiogiai per naudotus daiktus ar darbuotojų rankas liestųsi su ankstesnių technologijos etapų produktais. Inventorius, kaip galimas kryžminės taršos šaltinis, turi būti aiškiai paženklintas (užrašais, spalvomis ar pan.), laikomas tvarkingai, apsaugotas nuo užteršimo ir naudojamas pagal paskirtį.
24. Rankų plovimo, dezinfekavimo ir sausinimo įranga turi būti visur, kur to reikalauja technologija. Turi būti tinkami įrengimai indams ir maisto produktams plauti. Tiekiamas tekantis geriamasis šiltas ir šaltas vanduo.
25. Maistą tvarkantys darbuotojai turi kruopščiai plautis rankas tekančiu šiltu geriamuoju vandeniu su muilu ir, jei būtina, jas dezinfekuoti. Rankos plaunamos ir, jei būtina, dezinfekuojamos prieš pradedant dirbti, tuoj pat po pasinaudojimo tualetu, po užterštų daiktų lietimo, po darbo su žaliavomis, prieš liečiant gatavus produktus ir visada, kai būtina.
26. Geriamojo vandens mikrobiniai ir cheminiai rodikliai turi būti tiriami vieną kartą per metus atestuotoje ar akredituotoje laboratorijoje.
27. Kanalizacijos vamzdynai turi būti sandarūs, sukonstruoti taip, kad galėtų atlaikyti galimas didžiausias apkrovas ir nekiltų pavojus užteršti maistą ar geriamąjį vandenį.
28. Greta maisto tvarkymo patalpų turi būti tualetas ir buities patalpa, kurie turi būti tinkamai įrengti, patogiai išdėstyti. Tualeto durys neturi atsidaryti tiesiai į maisto tvarkymo patalpas. Greta tualeto turi būti praustuvas su šiltu ir šaltu vandeniu, rankų plovimo ir sausinimo priemonių.
29. Atliekų talpyklos turi būti uždengtos ir išdėstytos ten, kur būtinos pagal technologinį procesą.
30. Draudžiama priimti maistą, jei žinoma ar įtariama, kad jis netinka maistui, yra užterštas patogeniniais mikroorganizmais, parazitais, cheminiais teršalais, radioaktyviaisiais izotopais, gedimo ar kitokiomis pašalinėmis medžiagomis. Jei būtina, turi būti atlikti žaliavų laboratoriniai tyrimai.
31. Pienas ir pieno gaminiai gali būti perkami iš ūkininkų, turinčių leidimus, išduotus pagal Pieno produktų gamybai ūkiuose ir jų pardavimui reikalavimus, patvirtintus VMVT direktoriaus 2008 m. balandžio 24 d. įsakymu Nr. B1-251 (Žin., 2008, Nr. 56-2138, Nr. 145-5860).
32. Žuvis, sugautas dirbtiniuose vandens telkiniuose, rekomenduojama ištirti vieną kartą per metus, atliekant parazitologinius tyrimus atestuotojoje ar akredituotojoje laboratorijoje.
33. Kiaušiniai, prieš naudojant maisto gamybai, turi būti plaunami. Rekomenduojama vartotojams tiekti tik termiškai apdorotus kiaušinius.
34. Vaisiai, daržovės, uogos, bulvės gali būti perkami iš fizinio asmens, kuris turi laikytis VMVT direktoriaus 2003 m. gruodžio 15 d. įsakymu Nr. B1-955 patvirtintų Lietuvos Respublikoje išaugintų šviežių vaisių, daržovių, uogų, bulvių atitikties deklaracijos išdavimo reikalavimų (Žin., 2004, Nr. 3-21) ir išduoda atitikties deklaraciją, vadovaujantis žemės ūkio ministro 2004 m. liepos 9 d. įsakymu Nr. 3D-408 patvirtintomis Importuojamų, eksportuojamų ir tiekiamų į vidaus rinką šviežių vaisių ir daržovių atitikties prekybos standartams tikrinimo taisyklėmis (Žin., 2004, Nr. 109-4098; 2005, 134-4834). Atitikties deklaracijos 3 punkto, jeigu minėta produkcija nerūšiuojama pagal klases, pildyti nereikia. Šie reikalavimai netaikomi, jeigu vaisius, daržoves, uogas ir bulves augina pats kaimo turizmo paslaugos teikėjas, tačiau visi vaisiai, uogos, daržovės, bulvės, skirti maistui, turi atitikti kokybės ir saugos reikalavimus.
35. Maistas turi būti laikomas tvarkingai, teisės aktais nustatytomis ar gamintojo nurodytomis sąlygomis. Skirtingų rūšių ir skirtingo terminio apdorojimo (žalias, pusgaminiai, gaminiai) maistas laikomas atskirtas (atskirose lentynose, atskirose uždarose talpyklose).
36. Maisto produktus vežančios transporto priemonės ar šaltkrepšiai turi būti švarūs, geros būklės ir gerai prižiūrėti, įrengti taip, kad maisto produktai būtų apsaugoti nuo užteršimo ir būtų užtikrintos reikiamos transportavimo sąlygos, išlaikančios nepertraukiamą šalčio grandinę.
37. Patiekalai turi būti tiekiami sausuose, švariuose maistui laikyti skirtuose induose be įtrūkų. Švarūs indai turi būti apsaugoti nuo užteršimo.
38. Žaliavos ir jų judėjimo keliai nuo gatavo maisto turi būti atskirti fiziškai arba laiko požiūriu, po kiekvieno maisto tvarkymo etapo efektyviai išvalant ir išplaunant patalpas bei inventorių.
39. Maisto šiluminio apdorojimo, karšto maisto laikymo, šaldymo įranga ar patalpos turi turėti temperatūros matavimo prietaisus.
40. Ypač griežtų higienos reikalavimų turi būti laikomasi ruošiant maistą pobūviams. Pobūviams turi būti pasirenkami patiekalai, kurių gamyba yra nesudėtinga, nereikalauja daug rankų darbo po maisto terminio paruošimo. Turi būti gaminami tokie patiekalai ir tokių dydžių, kuriuos iki pateikimo vartotojui būtų galimybė laikyti šaldymo įrenginiuose. Šiltuoju metų laiku nerekomenduojama gaminti įdarytų patiekalų, mišrainių ir pan.
41. Asmenys, tvarkantys maistą, turi pasitikrinti sveikatą Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka prieš pirmą kartą pradėdami dirbti ir ją tikrintis periodiškai. Asmenys, tvarkantys maistą, turi turėti teisės aktų nustatyta tvarka įgytų privalomųjų maisto higienos žinių, tiesiogiai susijusių su jų darbu, ir pagal sudarytus planus jas atnaujinti.
42. Asmenys, tvarkantys maistą, turi laikytis asmeninės švaros ir dėvėti tinkamus, švarius ir apsauginius drabužius.
43. Sergančiam ar įtariamam, kad serga, darbuotojui, pavyzdžiui, turinčiam bent vieną iš šių požymių: viduriavimas, vėmimas, karščiavimas, gerklės skausmas su pakilusia temperatūra, išskyros iš nosies, akių ar ausų, užkrėsta ar atvira žaizda, sergančiam užkrečiamąja odos liga ar esančiam ligos, kuri gali būti perduodama per maistą, nešiotojui – neturi būti leidžiama dirbti patalpose, kuriose tvarkomas nepakuotas maistas ir yra galimybė tiesiogiai ar netiesiogiai užteršti maistą patogeniniais mikroorganizmais.
V. ATSAKOMYBĖ
Forma patvirtinta
Valstybinės maisto ir veterinarijos
tarnybos direktoriaus
2008 m. gruodžio 31 d.
įsakymu Nr. B1-670
_______________________ VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBA
(apskrities, miesto, rajono)
MAISTO TVARKYMO SUBJEKTO PATVIRTINIMO PAŽYMĖJIMAS
200 – – Nr. ____________
_____________________
(vieta)
Vadovaujantis Lietuvos Respublikos maisto įstatymu (Žin., 2000, Nr. 32-893) ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatais, patvirtintais Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2000 m. birželio 28 d. nutarimu Nr. 744 (Žin., 2000, Nr. 53-1537; 2007, Nr. 107-4376),
___________________________________________________________________________
(kaimo turizmo paslaugos teikėjo vardas, pavardė, adresas, telefonas, faksas, el. paštas)
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
turi teisę verstis maisto tvarkymu.
Leidžiama (-os) ekonominės veiklos rūšis (-ys)
Pagrindinė
___________________________________________________________________________
(kodas, pavadinimas)
Papildoma (-os)
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
(kodas (-ai), pavadinimas (-ai)
Leidžiamas produktų grupių asortimentas
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
(kodas (-ai), papildoma informacija)
Viršininkas ___________________ _____________________
(parašas) (vardas, pavardė)
A.V.
Forma patvirtinta
Valstybinės maisto ir veterinarijos
tarnybos direktoriaus
2008 m. gruodžio 31 d.
įsakymu Nr. B1-670
______________________________________________________________________
(kaimo turizmo paslaugos teikėjo vardas, pavardė didžiosiomis raidėmis)
_____________________ valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai
(apskrities, miesto, rajono)
PRAŠYMAS
DĖL MAISTO TVARKYMO SUBJEKTO PATVIRTINIMO PAŽYMĖJIMO
200 – –
Prašau išduoti arba papildyti (kas nereikalinga – išbraukti) maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą. Su teisės aktais, reglamentuojančiais maisto tvarkymą, saugą, esu susipažinęs.
1. Duomenys apie kaimo turizmo paslaugos teikėją
Kaimo turizmo pavadinimas |
Adresas |
|
|
2. Duomenys apie fizinius asmenis
Savininko vardas, pavardė |
telefonas, faksas, el. paštas (jei yra) |
|
|
3. Ekonominės veiklos rūšis (-ys)
3.1. Pagrindinė (pavadinimas) |
|
|||||
|
||||||
|
||||||
3.2. Papildoma (pavadinimas) |
|
|||||
|
||||||
|
||||||
3.3. Produktų grupių asortimentas (papildoma informacija) |
|
|||||
|
||||||
|
||||||
|
||||||
4. Pateikiami dokumentai |
Žymėti |
ü |
(žymi dokumentus priimantis maisto produktų inspektorius) |
|||
|
||||||
4.1. Maisto tvarkymo (virtuvės) patalpų ir įrangos projektas (planas)
|
£ |
|||||
4.2. Kita |
|
£
|
||||
______________________ _______________ ____________________
(savininkas ar įgaliotas asmuo) (parašas) (vardas, pavardė)
______________________ _______________ ____________________
(prašymą priėmusio asmens pareigos) (parašas) (vardas, pavardė)
______________________
(prašymo priėmimo data)