LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO
Į S A K Y M A S
DĖL MAISTINIO ETILO ALKOHOLIO REKTIFIKAVIMO PROCESO ŠALUTINIŲ PRODUKTŲ REGLAMENTO PATVIRTINIMO
2005 m. kovo 2 d. Nr. 3D-119
Vilnius
Siekdama reglamentuoti maistinio etilo alkoholio rektifikavimo proceso šalutinių produktų rodiklius bei jų tyrimo metodus:
1. Tvirtinu Maistinio etilo alkoholio rektifikavimo proceso šalutinių produktų reglamentą (pridedama).
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2005 m. kovo 2 d. įsakymu Nr. 3D-119
MAISTINIO Etilo alkoholio rektifikaVIMO PROCESO šalutinių produktų TECHNINIS REGLAMENTAS
I. TAIKYMO SRITIS
II. SĄVOKOS IR BENDRosios nuostatos
2. Maistinio etilo alkoholio rektifikavimo šalutiniai produktai (toliau – alkoholio šalutiniai produktai) - alkoholiniai skysčiai, kurie atskiriami distiliuoto alkoholio rektifikavimo (naudojant uždarą nepertraukiamą raugalo rektifikavimo schemą „raugalas-distiliuotas-rektifikuotas etilo alkoholis“ – raugalo rektifikavimo) metu ir kurie neatitinka maistinio etilo alkoholio kokybės reikalavimų, nustatytų Maistinio etilo alkoholio gamybos techniniame reglamente, patvirtintame Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2003 m. sausio 27 d. įsakymu Nr. 3D-25 (Žin., 2003, Nr. 18-791).
3. Alkoholio šalutiniai produktai:
4. Alkoholio šalutiniai produktai naudojami įvairiems techniniams tikslams. Aldehidų frakcija naudojama techninio, denatūruoto etilo alkoholio ir kitų techninių produktų gamybai. Naudoti šiuos produktus maisto produktų ar gėrimų gamybai draudžiama.
5. Alkoholio šalutinių produktų išeiga ir kokybės rodikliai priklauso nuo naudojamų žaliavų ir taikomos etilo alkoholio gamybos technologijos. Norint pagerinti alkoholio šalutinių produktų kokybės rodiklius jie gali būti papildomai distiliuojami, rektifikuojami ar kitaip apdorojami.
6. Alkoholio šalutiniai produktai apskaitomi ir saugomi pagal Etilo alkoholio priėmimo, saugojimo, išdavimo, gabenimo ir apskaitos taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ir miškų ūkio ministerijos 1997 m. spalio 21 d. įsakymu Nr. 610 (Žin., 1997, Nr. 105-2662).
7. Alkoholio šalutiniai produktai pilstomi į švarias cisternas, metalines talpyklas, bidonus ar kitą šiems produktams tinkamą tarą. Tara turi būti sandariai uždaroma ir plombuojama.
9. Ant kiekvieno alkoholio šalutinių produktų taros vieneto turi būti nurodoma:
10. Gabenamoji tara ženklinama vaizdiniais ženklais pagal LST EN ISO 780 „Pakavimas. Krovinių ženklinimas vaizdiniais ženklais [ISO 780:1997]“ ir Europos sutarties dėl pavojingų krovinių tarptautinių vežimų keliais (ADR) (Žin., 2003, Nr. 46-2057) reikalavimus.
11. Alkoholio šalutiniai produktai priimami pagal LST 1536 „Maistinis etilo alkoholis ir spiritiniai gėrimai. Priėmimo taisyklės ir analizės metodai“ reikalavimus. Gamintojas turi išrašyti kiekvienos alkoholio šalutinių produktų siuntos kokybės pažymėjimą.
12. Visi alkoholio gamybos ir tvarkymo procesai, kurių metu atskiriami alkoholio šalutiniai produktai, atliekami laikantis Lietuvos Respublikoje žmonių saugą reglamentuojančių teisės aktų. Kiekvienoje įmonėje turi būti parengtos išsamios darbo saugos instrukcijos ir kiti įstatymais nustatyti dokumentai.
Iii. KOKYBĖS RODIKLIAI
14. Aldehidų frakcijos jusliniai rodikliai:
15. Aldehidų frakcijos fizikiniai ir cheminiai rodikliai:
|
Kai alkoholis gaminamas iš grūdų |
Kai alkoholis gaminamas iš melasos |
Etilo alkoholio koncentracija ne mažesnė kaip, tūrio (%) |
92 |
87 |
Aldehidų, perskaičiuotų į acetaldehidą, ne daugiau kaip, g /dm3 absoliutaus alkoholio
|
5 |
15 |
Rūgščių, perskaičiuotų į acto rūgštį, ne daugiau kaip, g/ dm3 absoliutaus alkoholio
|
0,7 |
0,5 |
Esterių, perskaičiuotų į etilacetatą, ne daugiau kaip, g/dm3 absoliutaus alkoholio
|
15 |
20 |
Aukštesniųjų alkoholių (fuzelių), perskaičiuotų į izopentilo ir izobutilo alkoholių mišinį (3:1), ne daugiau kaip, g /dm3 absoliutaus alkoholio
|
15 |
10 |
Metilo alkoholio, ne daugiau kaip, tūrio (%) |
2 |
0,5 |
16. Fuzelių frakcijos jusliniai rodikliai:
IV. TYRIMO METODAI
18. Išvaizdos nustatymas:
19. Tankio nustatymas.
19.1. Įranga ir priemonės:
19.2. Matavimas:
19.2.1. fuzelių mėginys supilamas į švarų sausą cilindrą ir palaikomas 20 min. termostate, kuriame temperatūra yra 20±0,1 °C. Po to matuojama tiriamojo bandinio temperatūra, atsargiai jį maišant termometru. Kai temperatūra tampa 20±0,1 °C, į cilindrą atsargiai įmerkiamas švarus sausas areometras, kurio skalė tinka matuojamo bandinio tankiui. Areometras neturi liesti cilindro sienelių ir dugno;
19.2.2. areometro skalės rodmenys užrašomi praėjus 45 sek. po jo įmerkimo. Užrašant rodmenis matuotojo akis turi lygiuotis į apatinį menisko kraštą, kai matuojami šviesūs bandiniai, ir į viršutinį menisko kraštą, kai matuojami tamsūs tirpalai. Užrašius tankį, pakartotinai matuojama bandinio temperatūra, kuri turi būti 20±0,1 °C.
20. Lūžio rodiklio nustatymas.
20.1. Įranga ir priemonės:
20.2. Pasiruošimas matavimui:
20.2.1. refraktometro prizmės prieš matavimą plaunamos keliais etilo alkoholio lašais ir nuvalomos, atsargiai ant jų uždedant filtro popierių arba tam tinkamą audinį. Termostatas gumine žarna sujungiamas su prizmės gaubtu ir 10-15 min. leidžiamas vanduo, kurio temperatūra 20±0,1 °C. Naudojant refraktometrą su vidiniu temperatūros kompensavimo įtaisu, termostato prijungti nereikia;
20.3. Matavimas.
Vienas ar du fuzelių bandinio lašai pipete ar stikline lazdele užlašinami ant apatinės prizmės paviršiaus, neliečiant jos. Lūžio rodiklis matuojamas pagal prietaiso instrukciją. Baigus matavimą, prizmių paviršius plaunamas etilo alkoholiu ir nusausinamas tokiu pat būdu kaip ir prieš matavimą.
21. Aldehidų koncentracijos nustatymas.
21.1. Įranga ir priemonės:
21.1.2. hidroksilamino hidrochlorido, 1,0 mol/dm3 tirpalas: 1,0 dm3 vienažymėje matavimo kolboje, nedideliame vandens kiekyje ištirpinama 69,5 g hidroksilamino hidrochlorido (NH4OH´HCl). Į kolbą iki žymos pripilama vandens ir sumaišoma;
21.1.3. indigokarmino ir metiloranžo indikatorių mišinys. Atskirai ruošiami 0,1 proc. vandeninis metiloranžo ir 0,25 proc. vandeninis indigokarmino tirpalas. Indigokarmino tirpalas laikomas tamsiame stikliniame inde. Prieš naudojimą metiloranžo ir indigokarmino tirpalai sumaišomi lygiomis dalimis;
21.1.4. mėlynojo bromfenolio indikatorius; ruošiama 0,1 proc. tirpalas 20 proc. koncentracijos alkoholyje;
21.2. Analizė:
21.2.1. į (200-250) cm3 kolbą pipete įpilama (5-10) cm3 aldehidų frakcijos ir 50 cm3 distiliuoto vandens, sumaišoma. Tirpalas neutralizuojamas naudojant mišrųjį indikatorių, kol įgauna žalią spalvą, arba naudojant mėlynąjį bromfenolį, kol įgauna mėlyną spalvą. Po to įpilama 10 cm3 1,0 mol/dm3 hidroksilamino hidrochlorido tirpalo ir laikoma 15 min. kambario temperatūroje.
Aldehidams nustatyti imamas toks aldehidų frakcijos tūris, kad visada liktų hidroksilamino hidrochlorido perteklius. Pavyzdžiui, paimto tirti 10 cm3 hidroksilamino hidrochlorido tirpalo titravimui turi būti sunaudota ne daugiau kaip 90 cm3 0,1 mol/dm3 natrio hidroksido tiraplo, t. y. turi likti 1,0 cm3 hidroksilamino hidrochlorido perteklius. Jeigu titravimui bus sunaudota daugiau kaip 90 cm3 0,1 mol/dm3 natrio hidroksido tirpalo, tyrimą reikia kartoti, sumažinus tyrimui imamos aldehidų frakcijos tūrį arba padidinus hidroksilamino hidrochlorido tūrį;
21.2.2. hidroksilamino reakcijos su aldehidais metu išsiskyrusi druskos rūgštis nutitruojama 0,1 mol/dm3 natrio hidroksido tirpalu, naudojant indikatorių mišinį, kol tirpalas įgauna žalią spalvą (pereinamoji spalva - purvinai pilka), arba naudojant mėlynąjį bromfenolį, kol tirpalas įgauna mėlyną spalvą. Titravimui galima naudoti pH-metrą;
21.3. Rezultatų apskaičiavimas:
21.3.1. aldehidai (A), perskaičiuoti į acetaldehidą, išreikšti g/dm3 absoliutaus alkoholio, apskaičiuojami pagal formulę:
;
čia:
a - aldehidų frakcijos mėginio titravimui sunaudotas 0,1 mol/dm3 natrio hidroksido tirpalo kiekis, cm3;
b - tuščiojo mėginio titravimui sunaudotas 0,1 mol/dm3 natrio hidroksido kiekis, cm3;
V - tyrimui paimtas aldehidų frakcijos tūris, cm3;
R - etilo alkoholio kiekis aldehidų frakcijoje, tūrio proc.;
4,4 - acetaldehidų kiekis, mg, atitinkantis cm3 0,1 mol/dm3 natrio hidroksido tirpalo;
100/R - perskaičiavimo į absoliutų alkoholį koeficientas;
22. Rūgščių ir esterių koncentracijos nustatymas.
22.1. Įranga ir priemonės:
22.1.3. mėlynojo bromtimolio indikatorius, 0,1 proc. tirpalas 20 proc. koncentracijos etilo alkoholyje;
22.2. Rūgščių analizė:
22.2.1. į 100 cm3 matavimo kolbą pipete įpilama (5–10) cm3 aldehidų frakcijos ir praskiedžiama iki žymės rektifikuotu etilo alkoholiu. Prieš tai rektifikuotame etilo alkoholyje turi būti nustatomas rūgščių ir esterių kiekis;
22.2.2. aldehidų frakcijos ir rektifikuoto etilo alkoholio mišinys perpilamas į kolbą su rutuliniu šaldytuvu, įpilama 100 cm3 distiliuoto vandens ir verdama 30 min. Tirpalas atvėsinamas iki kambario temperatūros (į viršutinę šaldymo dalį įstatomas vamzdelis su natrio kalkėmis (NaOH ir CaO2 mišinys), įlašinama mėlynojo bromtimolio ir titruojamas 0,1 mol/dm3 natrio hidroksido tirpalu, kol įgauna žydrą spalvą, neišnykstančią (1–2) min.;
22.2.3. rezultatų apskaičiavimas:
22.2.3.1. rūgščių kiekis (K), perskaičiuotas į acto rūgštį, išreikštas g/dm3 absoliutaus alkoholio, apskaičiuojamas pagal formulę:
čia:
a - rūgštims neutralizuoti sunaudotas 0,1 mol/dm3 natrio hidroksido tirpalo kiekis, cm3;
S - tyrimui paimtas aldehidų frakcijos kiekis, cm3;
R - etilo alkoholio kiekis aldehidų frakcijoje, tūrio proc.;
6 - acto rūgšties kiekis, mg, atitinkantis cm3 0,1 mol/dm3 natrio hidroksido tirpalo;
100/R - perskaičiavimo į absoliutųjį alkoholį koeficientas;
22.2.3.2. įvedus pataisos koeficientą rūgštims, esančioms rektifikuotame etilo alkoholyje, kuriuo skiedžiama aldehidų frakcija, tikrasis rūgščių kiekis apskaičiuojamos pagal formulę:
čia: a1 – rektifikuoto etilo alkoholio, kuriuo buvo skiedžiama aldehidų frakcija, rūgštims neutralizuoti sunaudotas natrio hidroksido tirpalo kiekis, cm3;
22.3. Esterių analizė.
22.3.1. jeigu aldehidų frakcijoje aldehidų yra daugiau kaip 5 g/dm3, būtina juos prieš tyrimą sujungti su hidroksilaminu. Neutralizavus rūgštis, į kolbą įpilama hidroksilamino hidrochlorido, kaip nustatyta pagal 21 punktą, tirpalas sumaišomas ir paliekamas 15 min.;
22.3.2. išsiskyrusi druskos rūgštis neutralizuojama, o esterių apmuilinimui į kolbą įpilama 10 cm3 0,1 mol/dm3 natrio hidroksido tirpalo ir, sujungus su grįžtamuoju šaldytuvu, kolbos turinys virinamas vieną valandą;
22.3.3. atšaldžius 22.2 punkte nurodytomis sąlygomis, į kolbą įpilama 10 cm3 0,1 mol/dm3 sieros rūgšties tirpalo ir jos perteklius titruojamas 0,1 mol/m3 natrio hidroksido tirpalu;
22.3.4. rezultatų apskaičiavimas:
22.3.4.1. esterių kiekis (E), perskaičiuotas į etilacetatą, išreikštas g/dm3 absoliutaus alkoholio, apskaičiuojamas pagal formulę:
čia:
a - esteriams apmuilinti sunaudotas 0,1 mol/dm3 natrio hidroksido kiekis, cm3;
S - analizei paimtas aldehidų frakcijos kiekis, cm3;
8,8 - etilacetato kiekis, mg, atitinkantis 1 cm3 0,1 mol/dm3 natrio hidroksido tirpalo;
100/R - perskaičiavimo į absoliutųjį etilo alkoholį koeficientas;
22.3.4.2. įvedus pataisos koeficientą esteriams, esantiems rektifikuotame etilo alkoholyje, kuriuo buvo skiedžiama aldehidų frakcija, esteriai apskaičiuojami pagal formulę:
čia: a1 – rektifikuoto etilo alkoholio, kuriuo buvo skiedžiama aldehidų frakcija, esteriams apmuilinti sunaudotas 0,1 mol/dm3 natrio hidroksido tirpalo kiekis, cm3;
23. Fuzelių (aukštesniųjų alkoholių) koncentracijos įvertinimas palyginamuoju metodu.
23.1. Fuzeliai aldehidų frakcijoje nustatomi po to, kai iš jos pagal 21 punkto nuorodą pašalinami aldehidai. Fuzeliai nustatomi kalorimetriniu metodu.
23.2. Įranga ir priemonės:
23.2.4. aukštesniųjų alkoholių mišinio, sudaryto iš izoamilo ir izobutilo alkoholių santykiu 75:25, etaloniniai tirpalai;
23.3. Analizė.
23.3.1. Mėginio paruošimas:
23.3.1.1. tiriant aldehidų frakciją, gautą rektifikuojant grūdinį etilo alkoholį, ji praskiedžiama 7,5 karto. Tuo tikslu į 100 cm3 matavimo kolbą įpilama 13,3 cm3 aldehidų frakcijos, kurios temperatūra 20oC, ir praskiedžiama iki žymės 96 tūrio proc. 20oC etilo alkoholiu be fuzelių ir be aldehidų;
23.3.2. paruošiamas pirminis etaloninis aukštesniųjų alkoholių tirpalas, turintis 1920 mg aukštesniųjų alkoholių 1 dm3 96 tūrio proc. etilo alkoholyje, įpilant į jį apskaičiuotą kiekį izoamino ir izobutilo alkoholių santykiu 75:25. Viename cm3 tokio tirpalo yra 2 mg aukštesniųjų alkoholių mišinio skaičiuojant 1 dm3 absoliutaus alkoholio;
23.3.3. paruošiamas darbinis etaloninis aukštesniųjų alkoholių tirpalas, kuriame yra 500 mg fuzelių 1 dm3 absoliučiojo alkoholio. Į 1 dm3 matavimo kolbą su šlifo kamščiu pripilama tiek 96 tūrio proc. koncentracijos etilo alkoholio be fuzelių ir be aldehidų, kad jis užpildytų mažiau kaip 3/4 jos tūrio; kolba įmerkiama į 20oC vandens vonią 25 min. Po to į kolbą įpilama 250 cm3 pirminio aukštesniųjų alkoholių etaloninio tirpalo (išlaikyto 25 min. 20oC temperatūroje) ir praskiedžiama 96 tūrio proc. etilo alkoholiu iki žymos; sumaišoma;
23.3.4. paruošiamas p-dimetilaminobenzaldehido tirpalas. 50 cm3 stiklinėje pasveriama (0,5±0,00002) g p-demitilaminbenzaldehido, įpilama sieros rūgšties. Maišoma stikline lazdele, kol visai ištirpsta nuosėdos ir perpilama į 1 dm3 talpos matavimo kolbą su šlifo kamščiu ir praskiedžiama sieros rūgštimi iki žymos; sumaišoma. Tirpalas supilamas į tamsų rūgštims laikyti skirtą indą;
23.3.5. į 100 cm3 matavimo kolbą įpilama 25 cm3 aldehidų frakcijos, praskiestos pagal 23.3.1.1 punkto nuorodą (kai ji atskiriama iš grūdinio etilo alkoholio) ir pagal 23.3.1.2 punkto nuorodą (kai ji atskiriama iš melasinio alkoholio), ir tiek 1,0 mol/cm3 hidroksilamino hidrochlorido tirpalo, kiek reikia surišti visiems mėginyje esantiems aldehidams. Hidroksilamino hidrochlorido tirpalo kiekis nustatomas pagal aldehidų analizės (21 punktas) rezultatus;
23.3.6. į matavimo kolbą iki žymos pripilama distiliuoto vandens ir 15 min. paliekama kambario temperatūroje. Po to 0,5 cm3 šio tirpalo įpilama į švarią sausą 50 cm3 matavimo kolbą, pripilama 10 cm3 p-dimetilaminobenzaldehido tirpalo. Sumaišoma, kolba 20 min. panardinama į verdančio vandens vonią, o po to greitai atšaldoma tekančiu vandeniu;
23.3.7. tiriamojo aldehidų frakcijos mėginio spalva lyginama su darbinio etaloninio fuzelių tirpalo spalva. Tiriamojo mėginio spalva neturi būti intensyvesnė už etaloninio tirpalo spalvą;