LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO
ĮSAKYMAS
DĖL LEIDIMO SERTIFIKUOTI IŠSKIRTINĖS KOKYBĖS ŽEMĖS ŪKIO IR MAISTO PRODUKTUS SUTEIKIMO TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO
2008 m. gegužės 22 d. Nr. 3D-292
Vilnius
Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2006–2008 metų programos įgyvendinimo priemonių, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2006 m. spalio 17 d. nutarimu Nr. 1020 (Žin., 2006, Nr. 112-4273), 2 lentelės „Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2006–2008 metų programos įsipareigojimų įgyvendinimo priemonės“ 469 punktu ir atsižvelgdama į Išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 (Žin., 2007, Nr. 126-5142),
tvirtinu Leidimo sertifikuoti išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktus suteikimo taisykles (pridedama).
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2008 m. gegužės 22 d. įsakymu Nr. 3D-292
LEIDIMO SERTIFIKUOTI IŠSKIRTINĖS KOKYBĖS ŽEMĖS ŪKIO IR MAISTO PRODUKTUS SUTEIKIMO TAISYKLĖS
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Leidimo sertifikuoti išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktus suteikimo taisyklės (toliau – taisyklės) nustato leidimo sertifikuoti išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktus ir atlikti jų priežiūrą suteikimo tvarką pagal Išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų pripažinimo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 (Žin., 2007, Nr. 126-5142), nustatytus reikalavimus.
2. Šios taisyklės taikomos juridiniams asmenims, siekiantiems sertifikuoti išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktus (toliau – IKP) ir atlikti jų priežiūrą (toliau – įstaiga).
II. REIKALAVIMAI ĮSTAIGOMS, SIEKIANČIOMS UŽSIIMTI IŠSKIRTINĖS KOKYBĖS PRODUKTŲ SERTIFIKAVIMU, IR JŲ DARBUOTOJAMS
5. Įstaiga privalo:
5.4. turėti tinkamo išsilavinimo ir veiklos srityje patirties turinčius darbuotojus, atliekančius sertifikavimą ir priežiūrą;
6. Įstaigos vadovas privalo turėti aukštąjį universitetinį ar jam prilygintą išsilavinimą ir ne mažesnę kaip dvejų metų darbo, susijusio su žemės ūkio ir maisto produktų gamyba, perdirbimu ar sertifikavimu, patirtį.
7. Įstaigos darbuotojai ir taisyklių 8 punkte nurodyti asmenys, atliekantys sertifikavimo ir priežiūros procedūras, privalo turėti aukštąjį universitetinį ar jam prilygintą išsilavinimą ir darbo, susijusio su žemės ūkio ir maisto produktų sertifikavimu, jų gamyba, perdirbimu ar tiekimu rinkai, patirtį.
8. Įstaiga turi teisę samdyti fizinius ir juridinius asmenis, atliekančius sertifikavimą ir priežiūrą pagal iš anksto parengtas rašytines sutartis su įstaiga. Visa atsakomybė, apimanti šių asmenų atliekamą sertifikavimo ir priežiūros veiklą, tenka įstaigai.
9. Įstaigos vadovui, darbuotojams ir taisyklių 8 punkte nurodytiems fiziniams ir juridiniams asmenims draudžiama:
9.1. tuo pat metu dirbti ūkiuose ir (ar) įmonėse, vykdančiose IKP gamybą ir (ar) perdirbimą, taip pat tiekimą rinkai;
9.2. tuo pat metu dirbti įstaigose, teikiančiose konsultacijas IKP gamybos, perdirbimo ar tiekimo rinkai klausimais;
9.3. būti ūkių ir (ar) įmonių, vykdančių IKP gamybą ir (ar) perdirbimą, taip pat tiekimą rinkai, savininkais, bendraturčiais ar valdymo organų nariais;
9.4. būti įstaigų, teikiančių konsultacijas dėl IKP gamybos, perdirbimo ar tiekimo rinkai, savininkais, bendraturčiais ar valdymo organų nariais;
III. LEIDIMO SERTIFIKUOTI IŠSKIRTINĖS KOKYBĖS ŽEMĖS ŪKIO IR MAISTO PRODUKTUS SUTEIKIMO IR PANAIKINIMO TVARKA
10. Įstaiga, siekianti sertifikuoti IKP, Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijai (toliau – ministerija) turi pateikti šiuos dokumentus:
10.3. akreditacijos pagal LST EN 45011:2000 (ISO/IEC vadovas 65:1996) standartą pažymėjimo bei jo priedo, kuriame nurodyta akreditacijos sritis, kopiją, jei yra akredituota maisto srityje arba įsipareigojimą akredituotis, arba praplėsti akreditacijos sritį, kaip numatyta Išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų pripažinimo taisyklių 15 punkte;
10.4. pažymą apie įstaigos nuosavybės teise turimą ar nuomojamą materialinę-techninę bazę (ryšių, dokumentų saugojimo, kompiuterinę įrangą ir kitas priemones), reikalingą sertifikavimo ir priežiūros darbams atlikti;
10.5. pažymas apie įstaigos vadovo ir darbuotojų kvalifikaciją ir patirtį konkrečioje veiklos srityje (2 priedas);
11. Visos šių taisyklių 10 punkte nurodytos dokumentų kopijos turi būti pasirašytos įstaigos vadovo ir patvirtintos įstaigos antspaudu, jei tokį privaloma turėti.
12. Išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų ekspertų komitetas (toliau – Komitetas) įvertina įstaigos pateiktus dokumentus ir teikia išvadas dėl įstaigos kompetencijos atlikti sertifikavimą ir priežiūrą Išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų tarybai (toliau – Taryba) ne vėliau kaip per 14 kalendorinių dienų nuo prašymo pateikimo dienos.
13. Taryba, įvertinusi įstaigos prašymą ir Komiteto išvadas, teikia ministerijai pasiūlymus dėl leidimo išdavimo ar neišdavimo ne vėliau kaip per 20 kalendorinių dienų nuo prašymo pateikimo dienos.
14. Ministerija, įvertinusi Tarybos pasiūlymus, priima sprendimą dėl leidimo išdavimo ar neišdavimo ne vėliau kaip per 1 mėnesį nuo prašymo pateikimo dienos. Sprendimas tvirtinamas ministro įsakymu. Priėmus neigiamą sprendimą, turi būti nurodomos priežastys, dėl kurių leidimas buvo neišduotas, bei tokio sprendimo apskundimo tvarka. Sprendimo nuorašas išsiunčiamas įstaigai ne vėliau kaip per 7 kalendorines dienas nuo jo patvirtinimo dienos.
15. Įstaiga, ištaisiusi trūkumus, turi teisę pakartotinai kreiptis dėl leidimo išdavimo šių taisyklių nustatyta tvarka.
16. Kilus abejonių dėl paskirtos sertifikavimo įstaigos veiklos, ministerija turi teisę pateikti prašymą akreditacijos įstaigai patikrinti sertifikavimo įstaigos atitiktį šių taisyklių ir Išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų pripažinimo taisyklių reikalavimams.
17. Taryba, vadovaudamasi akreditacijos įstaigos išvada dėl sertifikavimo įstaigos atitikties, siūlo ministerijai:
18. Sprendimas dėl leidimo panaikinimo tvirtinamas ministro įsakymu. Minėto sprendimo, kuriame turi būti nurodyti tokio sprendimo motyvai ir apskundimo tvarka, nuorašas ne vėliau kaip per 7 kalendorines dienas nuo jo patvirtinimo dienos išsiunčiamas įstaigai.
Leidimo sertifikuoti išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktus suteikimo taisyklių
1 priedas
(Prašymo suteikti leidimą sertifikuoti išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktus formos pavyzdys)
_______________________________________________________
(įstaigos pavadinimas)
_______________________________________________________
(buveinė, tel., faksas, el. paštas)
PRAŠYMAS
SUTEIKTI LEIDIMĄ SERTIFIKUOTI IŠSKIRTINĖS KOKYBĖS ŽEMĖS ŪKIO IR MAISTO PRODUKTUS
____________ Nr. _________
(data)
Prašome leisti teikti šias paslaugas, atitinkančias Išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų pripažinimo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 (Žin., 2007, Nr. 126-5142), reikalavimus:
1. Sertifikuoti išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktus.................................
2. Atlikti sertifikuotų išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų priežiūrą.......
(tai, kas reikalinga, pažymėti langelyje taip: )
3. Vykdyti kitą, su sertifikavimu susijusią, veiklą______________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
Įsipareigojame laikytis Išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų pripažinimo taisyklių reikalavimų ir per 2 (dvejus) metus gauti akreditaciją pagal LST EN 45011:2000 (ISO/IEC vadovas 65:1996) / praplėsti akreditacijos sritį bei pateikti tai įrodančius dokumentus.
Papildomi duomenys:
1. Įstaiga nėra sudariusi sutarčių su kitais fiziniais ar juridiniais asmenimis dėl sertifikavimo ir (ar) priežiūros darbų atlikimo.............................................................................................................
2. Įstaiga yra sudariusi sutartis dėl sertifikavimo ir (ar) priežiūros darbų atlikimo su kitais fiziniais ar juridiniais asmenimis (nurodyti, su kokiais, dėl kokių darbų ir kuriam laikotarpiui, sutarčių pasirašymo datas, pridėti leidimų kopijas):
2.1. dirbti Lietuvoje _____________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
2.2. dirbti kitose šalyse___________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
Patvirtiname, kad įstaiga ir jos darbuotojai atitinka reikalavimus, nurodytus Leidimo sertifikuoti išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktus suteikimo taisyklėse.
______________________ ___________ ____________________
(atsakingo asmens pareigos) (parašas) (vardas, pavardė)
Leidimo sertifikuoti išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktus taisyklių
2 priedas
(Pažymos apie sertifikavimo įstaigos darbuotojo profesinę kvalifikaciją formos pavyzdys)
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
(įstaigos pavadinimas, buveinė, tel., faksas, el. paštas)
PAŽYMA
APIE SERTIFIKAVIMO ĮSTAIGOS DARBUOTOJO PROFESINĘ KVALIFIKACIJĄ
___________ Nr. __________
(data)
1. Asmeniniai duomenys
___________________________________________________________________________
(vardas, pavardė)
___________________________________________________________________________
(pareigos, tel., faksas, el. paštas)
2. Išsimokslinimas
Mokymo įstaiga |
Mokymosi metai |
Specialybė |
Darbo patirtis veiklos srityje |
|
|
|
|
3. Kvalifikacija, susijusi su produktų sertifikavimu, kokybės sistemų valdymu, žemės ūkio ir maisto produktų gamyba
Mokymosi laikas |
Mokymo įstaiga |
Kursų pavadinimas |
Įgyta kvalifikacija |
|
|
|
|
4. Kitokio pobūdžio kvalifikacijos kėlimas
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
______________________ ___________ ____________________
(atsakingo asmens pareigos) (parašas) (vardas, pavardė)