LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO
Į S A K Y M A S
DĖL LIETUVOS MEDICINOS NORMOS MN 31:2006 „GYDYTOJAS DIETOLOGAS. TEISĖS, PAREIGOS, KOMPETENCIJA IR ATSAKOMYBĖ“ PATVIRTINIMO
2006 m. balandžio 19 d. Nr. V-290
Vilnius
Vykdydamas Lietuvos Respublikos sveikatos sistemos įstatymą (Žin., 1994, Nr. 63-1231; 1998, Nr. 112-3099):
1. Tvirtinu Lietuvos medicinos normą MN 31: 2006 „Gydytojas dietologas. Teisės, pareigos, kompetencija ir atsakomybė“ (pridedama).
2. Pripažįstu netekusiu galios Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 1998 m. gruodžio 22 d. įsakymą Nr. 761 „Dėl Lietuvos medicinos normos MN 31: 1998 „Gydytojas dietologas. Pareigos, teisės kompetencija ir atsakomybė“ patvirtinimo“ (Žin., 1998, Nr. 114-3212).
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos
ministro
2006 m. balandžio 19 d. Nr. V-290
GYDYTOJAS DIETOLOGAS
TEISĖS, PAREIGOS, KOMPETENCIJA IR ATSAKOMYBĖ
I. TAIKYMO SRITIS
1. Medicinos norma nustato gydytojo dietologo veiklos sritis, teises, pareigas, kompetenciją ir atsakomybę.
II. NUORODOS
3. Medicinos norma parengta vadovaujantis šiais Lietuvos Respublikos įstatymais, kitais teisės aktais:
3.1. Lietuvos Respublikos sveikatos draudimo įstatymu (Žin., 1996, Nr. 55-1287; 2002, Nr. 123-5512);
3.2. Lietuvos Respublikos sveikatos sistemos įstatymu (Žin., 1994, Nr. 63-1231; 1998, Nr. 112-3099);
3.3. Lietuvos Respublikos sveikatos priežiūros įstaigų įstatymu (Žin., 1996, Nr. 66-1572; 1998, Nr. 109-2995);
3.4. Lietuvos Respublikos medicinos praktikos įstatymu (Žin., 1996, Nr. 102-2313; 2004, Nr. 68-2365);
3.5. Lietuvos Respublikos pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymu (Žin., 1996, Nr. 102-2317; 2004, Nr. 115-4284);
3.6. Lietuvos Respublikos maisto įstatymu (Žin., 2000, Nr. 32-893);
3.7. Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. spalio 23 d. nutarimu Nr. 1325 „Dėl Valstybinės maisto ir mitybos strategijos ir jos įgyvendinimo priemonių 2003-2010 metų plano patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 101-4556);
3.8. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2000 m. lapkričio 9 d. įsakymu Nr. V-634 „Dėl Bendrųjų reikalavimų medicinos normoms rengti patvirtinimo“ (Žin., 2000, Nr. 100-3192; 2003, Nr. 112-5031);
3.9. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu V-675 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 15: 2005 „Maisto higiena“ patvirtinimo“ (Žin., 2005, Nr. 110-4023);
3.10. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 1999 m. lapkričio 25 d. įsakymu Nr. 510 „Dėl rekomenduojamų paros maistinių medžiagų ir energijos normų tvirtinimo“ (Žin., 1999, Nr. 102-2936);
3.11. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2004 m. gegužės 27 d. įsakymu Nr. V-396 „Dėl Medicinos praktikos licencijavimo taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 90-3316);
3.12. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2004 m. gegužės 14 d. įsakymu Nr. V-364 „Dėl licencijuojamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų sąrašų patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 86-3152);
3.13. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2004 m. birželio 28 d. įsakymu Nr. V-469 „Dėl Medicinos praktikos profesinių kvalifikacijų rūšių sąrašo patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 105-3906);
3.14. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2004 m. balandžio 8 d. įsakymu Nr. V-208 „Dėl Būtinosios medicinos pagalbos ir Būtinosios medicinos pagalbos paslaugų teikimo tvarkos bei masto patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 55-1915).
III. TERMINAI IR APIBRĖŽIMAI
4. Šioje medicinos normoje vartojami terminai ir apibrėžimai:
Gydytojas dietologas – medicinos gydytojas, teisės aktų nustatyta tvarka įgijęs gydytojo dietologo profesinę kvalifikaciją.
Gydytojo dietologo praktika – teisės aktų reglamentuotos gydytojo dietologo pagal įgytą profesinę kvalifikaciją ir nustatytą kompetenciją teikiamos dietologijos paslaugos.
Dietetikos tarnyba – kvalifikuotų sveikatos priežiūros specialistų – gydytojų dietologų, dietistų, dietistų asistentų – visuma, užtikrinanti tinkamą sveikų žmonių ir pacientų maitinimąsi ir dietinį gydymą tinkamu režimu, pacientų maitinimosi poreikių ir pasitenkinimo maistu patenkinimą, saugaus ir kokybiško maisto patiekimą pacientams, tinkamą maitinimosi priežiūrą, konsultuojanti ir gydanti sergančius įvairiomis ligomis specialiai parinktomis dietomis.
Dietinis gydymas (dietos terapija) – paciento gydymas specialiai parinktomis dietomis.
Dietetika – žinių apie dietą ir jos įtaką sveikatai visuma.
Dietologija – medicinos mokslo šaka, tirianti organizmo maistinių medžiagų ir energijos poreikius bei jų koregavimą specialiomis dietomis gydant konkrečias ligas.
Maitinimas – organizmo aprūpinimas maistinėmis medžiagomis, kai dėl įvairių priežasčių asmuo pats negali valgyti įprasto maisto.
Enterinis maitinimas – maitinimas specialios sudėties enteriniais mišiniais pro zondą ar gurkšniais į skrandį, žarnas ar maitinimas pro stomą.
Parenterinis maitinimas – maitinimas parenteriniais tirpalais į veną.
Mitybos palaikymas – tai paciento, kuris negali maitintis įprastu būdu, aprūpinimas maistinėmis medžiagomis (nutrientais) pagal jo individualius poreikius specialiu dirbtiniu maistu (tirpalais, mišiniais arba milteliais), specialiomis priemonėmis (parenteriniu ir enteriniu būdu).
Dirbtinis mitybos palaikymas – paciento maitinimas pro zondą į žarnas (enterinis maitinimas) ar į veną (parenterinis maitinimas) specialiais nutrientų mišiniais bei tirpalais.
Mitybos palaikymo grupė – įvairių specialistų grupė, kuri specializuojasi maitinimo srityje ir dalyvauja mitybos palaikyme, kontroliuoja maisto kokybę, rengia praktikos standartus, renka naujausią informaciją ir moko kitus sveikatos priežiūros specialistus.
IV. BENDROSIOS NUOSTATOS
5. Gydytojo dietologo profesinė kvalifikacija įgyjama baigus medicinos studijas ir dietologijos rezidentūrą. Užsienyje įgyta gydytojo dietologo profesinė kvalifikacija pripažįstama Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.
6. Teisę verstis gydytojo dietologo praktika Lietuvos Respublikoje turi asmuo, Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka įgijęs gydytojo dietologo profesinę kvalifikaciją ir turintis galiojančią medicinos praktikos licenciją verstis medicinos praktika pagal gydytojo dietologo profesinę kvalifikaciją.
7. Gydytojas dietologas gydytojo dietologo praktika Lietuvos Respublikoje gali verstis tik įstaigoje, turinčioje galiojančią asmens sveikatos priežiūros licenciją dietologijos paslaugoms teikti.
8. Gydytojas dietologas dirba savarankiškai, bendradarbiaudamas su kitais asmens ir visuomenės sveikatos priežiūros specialistais.
V. TEISĖS
10. Gydytojas dietologas turi teisę:
10.1. verstis gydytojo dietologo praktika šios medicinos normos ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka;
10.4. išduoti asmens sveikatos pažymėjimus (pažymas) Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka;
10.5. konsultuoti pacientus ir kitų medicinos sričių specialistus dietologijos klausimais Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka;
10.6. bendradarbiauti su kitais gydytojais specialistais ir atsižvelgti į jų rekomendacijas gydant pacientus;
10.7. dalyvauti maisto tvarkymo skyriaus vadyboje, įskaitant patalpų įrengimą ir darbo vietų parinkimą;
10.8. atsisakyti teikti sveikatos priežiūros paslaugas, jei tai prieštarauja gydytojo profesinės etikos principams arba gali sukelti realų pavojų paciento ar gydytojo gyvybei, išskyrus atvejus, kai teikiama būtinoji medicinos pagalba;
10.10. siųsti ligonius neįgalumo ir darbingumo lygiui nustatyti Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka;
10.11. gauti darbui būtiną informacija apie gydomus ir konsultuojamus ligonius Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka;
10.12. gauti darbui būtiną informaciją apie dietiniam gydymui naudojamus maisto produktus, normatyvinius dokumentus, reglamentuojančius dietinį gydymą ir higienos reikalavimus Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka;
10.13. teikti siūlymus sveikatos priežiūros įstaigų administracijai, darbdaviams dėl darbo sąlygų, pacientų tyrimo, gydymo ir profilaktikos gerinimo;
10.14. dalyvauti moksliniuose tyrimuose, konferencijose, pasitarimuose asmens ir visuomenės sveikatos priežiūros klausimais;
VI. PAREIGOS
11. Gydytojas dietologas privalo:
11.2. bendradarbiauti su kitais asmens bei visuomenės sveikatos priežiūros, slaugos ir socialinės rūpybos darbuotojais bei specialistais;
11.6. nepriskirtais gydytojo dietologo kompetencijai atvejais siųsti pacientą konsultuotis ir gydytis pas atitinkamos srities specialistą;
11.11. paaiškinti gydytojo dietologo praktikos aplinkybes valstybės institucijų, kontroliuojančių sveikatos priežiūros veiklą, bei teisėsaugos institucijų prašymu;
VII. KOMPETENCIJA
12. Gydytojo dietologo profesinę kompetenciją sudaro žinios, gebėjimai ir įgūdžiai, kuriuos jis įgyja baigęs gydytojo dietologo profesinę kvalifikaciją suteikusias studijas bei nuolat tobulina, atsižvelgdamas į dietologijos mokslo ir praktikos pažangą.
13. Gydytojas dietologas turi žinoti:
13.2. ligų etiologiją, patogenezę, simptomatiką bei diagnostikos, gydymo ir profilaktikos principus;
13.6. maistinių medžiagų poveikio sveikam ir sergančiam organizmui morfologinius, fiziologinius ir biocheminius mechanizmus;
14. Gydytojas dietologas turi išmanyti:
14.6. dietinio maisto gamybos technologijos principus, patiekalų receptūras, technologinių įrengimų bei gamybos inventoriaus paskirtį;
15. Gydytojas dietologas turi mokėti:
15.2. apskaičiuoti asmens maistinių medžiagų bei energijos poreikius pagal /atsižvelgiant į fiziologinius, patofiziologinius pokyčius;
15.8. paskirti dirbtinį (parenterinį ir enterinį) maitinimą, parinkti tinkamus enterinius mišinius bei parenterinius tirpalus, įvesti maitinimo zondą, prižiūrėti parenteriniam maitinimui naudojamus kateterius, naudotis kita enteriniam bei parenteriniam maitinimui skirta įranga;
16. Gydytojas dietologas turi gebėti:
16.8. parengti maitinimosi rekomendacijas, atsižvelgiant į asmens fiziologinę būklę, religiją, socialinę padėtį;
16.10. nagrinėti pacientų skundus dėl dietinio gydymo, išsiaiškinti jų priežastis ir siūlyti jų šalinimo priemones;