LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS
ĮSAKYMAS
DĖL TURGAVIEČIŲ VETERINARINĖS KONTROLĖS TVARKOS PATVIRTINIMO
2002 m. gruodžio 21 d. Nr. 738
Vilnius
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2002 m. gruodžio 21 d.
įsakymu Nr. 738
TURGAVIEČIŲ VETERINARINĖS KONTROLĖS TVARKA
Turgaviečių veterinarinės kontrolės tvarka (toliau – Tvarka) parengta vadovaujantis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15), Lietuvos Respublikos maisto įstatymu (Žin., 2000, Nr. 32-893), Lietuvos Respublikos produktų saugos įstatymu (Žin., 1999, Nr. 52-1673).
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Tvarkos tikslas – užtikrinti, kad turgavietėse vartotojui būtų tiekiami tik saugūs ir kokybiški žmonių maistui tinkantys maisto produktai.
3. Vartojamos sąvokos:
Atsakingas turgavietės asmuo – turgavietės savininkas ar jo įgaliotas asmuo.
Teritorinė valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba – apskrities, miesto, rajono valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – Tarnyba).
Veterinarijos dokumentai – Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus patvirtintas Gyvūno sveikatos pažymėjimas, Gyvūninio produkto/žaliavos veterinarijos pažymėjimas ir kiti dokumentai.
Veterinarijos inspektorius – Tarnybos įgaliotas arba paskirtas valstybinis veterinarijos inspektorius.
4. Kitos Tvarkoje vartojamos sąvokos atitinka sąvokas, nurodytas Lietuvos Respublikos maisto įstatyme (Žin., 2000, Nr. 32-893), Lietuvos Respublikos produktų saugos įstatyme (Žin., 1999, Nr. 52-1673), Lietuvos higienos normoje HN:25-1998 „Turgavietės. Higienos normos ir taisyklės“(Žin., 1998, Nr. 64-1860), Šviežios mėsos paruošimo ir patiekimo į rinką taisyklėse (Žin., 1999, Nr. 16-438), Šviežios paukštienos ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklėse (Žin., 2001, Nr. 85-3009), Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklėse (Žin., 2001, Nr. 1-26) ir kituose teisės aktuose.
5. Turgavietės privalo turėti Maisto tvarkymo įmonės pažymėjimą, nurodytą Maisto tvarkymo (išskyrus gyvūninių produktų gamybą) įmonių patvirtinimo tvarkoje (Žin., 2001, Nr. 24-816).
II. PREKYBOS MAISTO PRODUKTAIS TURGAVIETĖJE REIKALAVIMAI
7. Už maisto tvarkymą turgavietėje reglamentuojančių teisės aktų vykdymą ir laikymąsi atsako atsakingas turgavietės asmuo, kuris privalo užtikrinti, kad:
7.1. maisto produktų tvarkymo proceso turgavietėje atsekamumui būtų vedami į turgavietę pristatytų maisto produktų registracijos, atliktos dezinfekcijos, dezinsekcijos, deratizacijos, personalo higienos mokymo ir žinių atestavimo, pardavėjų sveikatos pažymėjimų registracijos, šaldytuvų temperatūros registracijos žurnalai ir pardavėjų registracijos kortelės pagal Rekomenduojamas žurnalų formas (priedas);
7.2. turgavietėje parduodami maisto produktai būtų atgabenti tokiomis transporto priemonėmis, kurios užtikrina tinkamą temperatūros režimą ir turi maisto produktams gabenti higienos pasą, išduotą pagal Transporto priemonės maisto produktams gabenti higienos paso išdavimo, perregistravimo tvarką (Žin., 2002, Nr. 51-1971);
7.3. turgavietėje parduodami maisto produktai būtų pristatomi su lydinčiaisiais produktų kilmę, saugą ir kokybę teisės aktų nustatyta tvarka patvirtinančiais dokumentais (važtaraščiais, sąskaitomis-faktūromis, veterinarijos, atitikties deklaracijomis ir kt.);
7.4. maisto produktų kiekiai, skirti pardavimui turgavietėje, atitiktų kiekius, nurodytus juos lydinčiuosiuose dokumentuose;
7.5. maisto produktai būtų suženklinti pagal Lietuvos Respublikoje parduodamų daiktų (prekių) ženklinimo ir kainų nurodymo taisykles (Žin., 2002, Nr. 50-1927);
III. VALSTYBINĖ VETERINARINĖ KONTROLĖ TURGAVIETĖJE
9. Tarnyba, vykdanti maisto tvarkymą reglamentuojančių teisės aktų kontrolę:
9.2. pagal patvirtintą inspektavimo programą paskiria veterinarijos inspektorių, kuris:
9.2.1. tikrina, ar turgavietės teritorija, prekybos salės ir vietos, transportas, sandėliai, buitinės patalpos, jų apšvietimas, vėdinimas, vandentiekis, kanalizacija, technologiniai įrengimai atitinka teisės aktų reikalavimus;
9.2.4. tikrina geriamojo vandens rodiklių, gamybos patalpų, įrenginių valymo ir plovimo kontrolinių laboratorinių tyrimų atlikimą;
9.2.5. raštu įspėja ir duoda privalomus nurodymus atsakingam turgavietės asmeniui dėl prekybos maisto produktais turgavietėje reikalavimų pažeidimų, nustato terminą jiems pašalinti ir kontroliuoja jų vykdymą;
9.2.6. teisės aktų nustatyta tvarka teikia pasiūlymus dėl turgavietės veiklos sustabdymo, nutraukimo bei kitų priemonių taikymo;
Turgaviečių veterinarinės kontrolės tvarkos
priedas
REKOMENDUOJAMOS ŽURNALŲ FORMOS
Maisto produktų registracijos žurnalas
Eilės numeris |
Data |
Prekybosvietos Nr. |
Produktų ar žaliavos savininko vardas, pavardė |
Adresas |
Lydinčio dokumento išdavimo data, Nr. |
Jautiena vnt./kg |
Veršienavnt./kg |
Kiauliena |
|
vnt./kg |
skerdenųNr. |
||||||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kita skerdena (p. – paukštiena, t. – triušiena, a. – aviena vnt./kg) |
Skerdenų tº |
Virtų-rūkytų mėsos gam. pavadinimų skaičius, svoris |
Pieno ir jo produktų pavadinimų skaičius, svoris |
Žuvies ir jos gaminių pavadinimų skaičius, svoris |
Kiaušiniai,vnt. |
Medus, kg |
Kiti produktai (įrašyti) |
Atsakingo asmens parašas |
|
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Atliktos dezinfekcijos, dezinsekcijos, deratizacijos registracijos žurnalas
Data |
Naudojamos medžiagos, jų koncentracija |
Panaudotos dezinfekcinės medžiagos kiekis/kg |
Objekto pavadinimas ir plotas |
Darbus atlikusio asmens vardas, pavardė |
Efektyvumo kontrolė |
Parašas |
|
|
|
|
|
|
|
Personalo higienos mokymo ir žinių atestavimo žurnalas
Eilės numeris |
Vardas, pavardė |
Higienos mokymo ir žinių atestavimo data |
Pažymėjimas galioja iki (data) |
Pastabos |
|
|
|
|
|
Pardavėjų sveikatos pažymėjimų registracijos žurnalas
Eilės numeris |
Vardas, pavardė |
Sveikatos tikrinimo data |
Dirbti gali iki (data) |
Pastabos |
|
|
|
|
|
Šaldytuvų temperatūros registracijos žurnalas
(stebėjimo dažnis – 2 kartus per dieną)
Eilės numeris |
Matavimo laikas |
Šaldytuvų temperatūrų parodymai (° C)
|
Stebėtojo vardas, pavardė |
Parašas |
Pastabos |
|||
Nr. 1 |
Nr. 2 |
Nr. 3 |
Nr. 4 |
|||||
|
|
|
|
|
|
|||
Prekiautojo turgavietėje registracijos kortelė
______________________________________________________________ (turgavietės pavadinimas)
Registracijos Nr. _____________________________________________________________________
Pardavėjo vardas, pavardė_____________________________________________________________
Prekybos vietos Nr. ___________________________________________________________________
Produkto ar žaliavos kiekis, svoris ________________________________________________________
Skerdenų Nr. ________________________________________________________________________
Dokumento Nr.______________________________________________________________________
Sveikatingumo ženklo Nr.______________________________________________________________
Registracijos data __________________ Parašas ____________________
|
______________