LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS

 

ĮSAKYMAS

DĖL TURGAVIEČIŲ VETERINARINĖS KONTROLĖS TVARKOS PATVIRTINIMO

 

2002 m. gruodžio 21 d. Nr. 738

Vilnius

 

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15), Lietuvos Respublikos maisto įstatymu (Žin., 2000, Nr. 32-893), Lietuvos Respublikos produktų saugos įstatymu (Žin., 1999, Nr. 52-1673) ir siekdamas, kad į rinką būtų tiekiami tik saugūs ir kokybiški maisto produktai:

1. Tvirtinu pridedamą Turgaviečių veterinarinės kontrolės tvarką.

2. Nustatau, kad Turgaviečių veterinarinės kontrolės tvarka įsigalioja nuo 2003 m. vasario 1 d.

3. Pavedu įsakymo vykdymą kontroliuoti Maisto ir veterinarijos audito tarnybai.

 

 

 

Direktorius                                                                                  Kazimieras Lukauskas


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2002 m. gruodžio 21 d.

įsakymu Nr. 738

 

TURGAVIEČIŲ VETERINARINĖS KONTROLĖS TVARKA

 

Turgaviečių veterinarinės kontrolės tvarka (toliau – Tvarka) parengta vadovaujantis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15), Lietuvos Respublikos maisto įstatymu (Žin., 2000, Nr. 32-893), Lietuvos Respublikos produktų saugos įstatymu (Žin., 1999, Nr. 52-1673).

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Tvarkos tikslas – užtikrinti, kad turgavietėse vartotojui būtų tiekiami tik saugūs ir kokybiški žmonių maistui tinkantys maisto produktai.

2. Tvarka nustato maisto tvarkymą reglamentuojančių teisės aktų vykdymo kontrolę turgavietėse.

3. Vartojamos sąvokos:

Atsakingas turgavietės asmuo – turgavietės savininkas ar jo įgaliotas asmuo.

Teritorinė valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba – apskrities, miesto, rajono valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – Tarnyba).

Veterinarijos dokumentai – Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus patvirtintas Gyvūno sveikatos pažymėjimas, Gyvūninio produkto/žaliavos veterinarijos pažymėjimas ir kiti dokumentai.

Veterinarijos inspektorius – Tarnybos įgaliotas arba paskirtas valstybinis veterinarijos inspektorius.

4. Kitos Tvarkoje vartojamos sąvokos atitinka sąvokas, nurodytas Lietuvos Respublikos maisto įstatyme (Žin., 2000, Nr. 32-893), Lietuvos Respublikos produktų saugos įstatyme (Žin., 1999, Nr. 52-1673), Lietuvos higienos normoje HN:25-1998 „Turgavietės. Higienos normos ir taisyklės“(Žin., 1998, Nr. 64-1860), Šviežios mėsos paruošimo ir patiekimo į rinką taisyklėse (Žin., 1999, Nr. 16-438), Šviežios paukštienos ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklėse (Žin., 2001, Nr. 85-3009), Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklėse (Žin., 2001, Nr. 1-26) ir kituose teisės aktuose.

5. Turgavietės privalo turėti Maisto tvarkymo įmonės pažymėjimą, nurodytą Maisto tvarkymo (išskyrus gyvūninių produktų gamybą) įmonių patvirtinimo tvarkoje (Žin., 2001, Nr. 24-816).

6. Už turgavietėse atliekamą veterinarinę priežiūrą apmoka atsakingas turgavietės asmuo pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtintus įkainius.

 

II. PREKYBOS MAISTO PRODUKTAIS TURGAVIETĖJE REIKALAVIMAI

 

7. Už maisto tvarkymą turgavietėje reglamentuojančių teisės aktų vykdymą ir laikymąsi atsako atsakingas turgavietės asmuo, kuris privalo užtikrinti, kad:

7.1. maisto produktų tvarkymo proceso turgavietėje atsekamumui būtų vedami į turgavietę pristatytų maisto produktų registracijos, atliktos dezinfekcijos, dezinsekcijos, deratizacijos, personalo higienos mokymo ir žinių atestavimo, pardavėjų sveikatos pažymėjimų registracijos, šaldytuvų temperatūros registracijos žurnalai ir pardavėjų registracijos kortelės pagal Rekomenduojamas žurnalų formas (priedas);

7.2. turgavietėje parduodami maisto produktai būtų atgabenti tokiomis transporto priemonėmis, kurios užtikrina tinkamą temperatūros režimą ir turi maisto produktams gabenti higienos pasą, išduotą pagal Transporto priemonės maisto produktams gabenti higienos paso išdavimo, perregistravimo tvarką (Žin., 2002, Nr. 51-1971);

7.3. turgavietėje parduodami maisto produktai būtų pristatomi su lydinčiaisiais produktų kilmę, saugą ir kokybę teisės aktų nustatyta tvarka patvirtinančiais dokumentais (važtaraščiais, sąskaitomis-faktūromis, veterinarijos, atitikties deklaracijomis ir kt.);

7.4. maisto produktų kiekiai, skirti pardavimui turgavietėje, atitiktų kiekius, nurodytus juos lydinčiuosiuose dokumentuose;

7.5. maisto produktai būtų suženklinti pagal Lietuvos Respublikoje parduodamų daiktų (prekių) ženklinimo ir kainų nurodymo taisykles (Žin., 2002, Nr. 50-1927);

7.6. maisto produktų pardavėjai laikytųsi bendrųjų švaros ir higienos reikalavimų pagal Lietuvos higienos normas HN:15-2001 „Maisto higiena“ (Žin., 2002, Nr. 9-324) ir HN:25-1998 „Turgavietės. Higienos normos ir taisyklės“ (Žin., 1998, Nr. 64-1860).

8. Atsakingas turgavietės asmuo:

8.1. suderinęs su Tarnyba gali leisti prekiauti asmeniniame ūkyje užaugintų gyvūnų produktais (paukščių, triušių, nutrijų skerdenomis, kiaušiniais);

8.2. privalo nedelsiant informuoti Tarnybą apie nustatytus prekybos maisto produktais pažeidimus.

 

III. VALSTYBINĖ VETERINARINĖ KONTROLĖ TURGAVIETĖJE

 

9. Tarnyba, vykdanti maisto tvarkymą reglamentuojančių teisės aktų kontrolę:

9.1. nustato turgavietės kontrolės periodiškumą;

9.2. pagal patvirtintą inspektavimo programą paskiria veterinarijos inspektorių, kuris:

9.2.1. tikrina, ar turgavietės teritorija, prekybos salės ir vietos, transportas, sandėliai, buitinės patalpos, jų apšvietimas, vėdinimas, vandentiekis, kanalizacija, technologiniai įrengimai atitinka teisės aktų reikalavimus;

9.2.2. kontroliuoja, kaip vykdomi prekybos maisto produktais turgavietėje reikalavimai;

9.2.3. atlieka savikontrolės sistemų auditą;

9.2.4. tikrina geriamojo vandens rodiklių, gamybos patalpų, įrenginių valymo ir plovimo kontrolinių laboratorinių tyrimų atlikimą;

9.2.5. raštu įspėja ir duoda privalomus nurodymus atsakingam turgavietės asmeniui dėl prekybos maisto produktais turgavietėje reikalavimų pažeidimų, nustato terminą jiems pašalinti ir kontroliuoja jų vykdymą;

9.2.6. teisės aktų nustatyta tvarka teikia pasiūlymus dėl turgavietės veiklos sustabdymo, nutraukimo bei kitų priemonių taikymo;

9.2.7. turi teisę taikyti įstatymuose ir kituose teisės aktuose numatytas priemones.

______________


Turgaviečių veterinarinės kontrolės tvarkos

priedas

 

REKOMENDUOJAMOS ŽURNALŲ FORMOS

 

Maisto produktų registracijos žurnalas

 

Eilės numeris

Data

Prekybosvietos Nr.

Produktų ar žaliavos savininko vardas, pavardė

Adresas

Lydinčio dokumento išdavimo data, Nr.

Jautiena vnt./kg

Veršienavnt./kg

Kiauliena

vnt./kg

skerdenųNr.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kita skerdena (p. – paukštiena, t. – triušiena, a. – aviena vnt./kg)

Skerdenų tº

Virtų-rūkytų mėsos gam. pavadinimų skaičius, svoris

Pieno ir jo produktų pavadinimų skaičius, svoris

Žuvies ir jos gaminių pavadinimų skaičius, svoris

Kiaušiniai,vnt.

Medus, kg

Kiti produktai (įrašyti)

Atsakingo asmens parašas

11

12

13

14

15

16

17

18

19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atliktos dezinfekcijos, dezinsekcijos, deratizacijos registracijos žurnalas

 

Data

Naudojamos medžiagos, jų koncentracija

Panaudotos dezinfekcinės medžiagos kiekis/kg

Objekto pavadinimas ir plotas

Darbus atlikusio asmens vardas, pavardė

Efektyvumo kontrolė

Parašas

 

 

 

 

 

 

 

 

Personalo higienos mokymo ir žinių atestavimo žurnalas

 

Eilės numeris

Vardas, pavardė

Higienos mokymo ir žinių atestavimo data

Pažymėjimas galioja iki (data)

Pastabos

 

 

 

 

 

 

Pardavėjų sveikatos pažymėjimų registracijos žurnalas

 

Eilės numeris

Vardas, pavardė

Sveikatos tikrinimo data

Dirbti gali iki (data)

Pastabos

 

 

 

 

 

 

Šaldytuvų temperatūros registracijos žurnalas

(stebėjimo dažnis – 2 kartus per dieną)

 

Eilės numeris

Matavimo laikas

Šaldytuvų temperatūrų parodymai (° C)

 

Stebėtojo vardas, pavardė

Parašas

Pastabos

Nr. 1

Nr. 2

Nr. 3

Nr. 4

 

 

 

 

 

 

 

Prekiautojo turgavietėje registracijos kortelė

 

 

______________________________________________________________

(turgavietės pavadinimas)

 

Registracijos Nr. _____________________________________________________________________

 

Pardavėjo vardas, pavardė_____________________________________________________________

 

Prekybos vietos Nr. ___________________________________________________________________

 

Produkto ar žaliavos kiekis, svoris ________________________________________________________

 

Skerdenų Nr. ________________________________________________________________________

 

Dokumento Nr.______________________________________________________________________

 

Sveikatingumo ženklo Nr.______________________________________________________________

 

Registracijos data __________________ Parašas ____________________

 

______________